Конституционните съдии в Перу спорят за евентуалното освобождаване на бивш президент на страната

  • 01 декември 2023 11:24

  • 410
  • 1
Конституционните съдии в Перу спорят за евентуалното освобождаване на бивш президент на страната
© Getty images (архив)

Мненията на съдиите от Конституционния съд на Перу се сблъскаха по повод на становище, публикувано предишния ден, което отново отваря възможността за освобождаване на бившия президент Алберто Фухимори (1990-2000 г.), осъден на 25 години затвор за престъпления срещу човечеството, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Председателят на Конституционния съд Франсиско Моралес заяви вчера, че бившият президент Алберто Фухимори трябва да бъде "незабавно освободен от затвора", въпреки че Междуамериканският съд по правата на човека призова той да изтърпи присъдата си ефективно.

Алберто Фухимори

"Ние ценим мнението на Междуамериканския съд по правата на човека, но в този случай смятаме, че нашият съд има първостепенна компетентност да определя свободата на перуански гражданин", каза той.

От друга страна, Мануел Монтеагудо, друг магистрат от същия съд, който гласува против решението, заяви пред медиите, че съобразяването с него би било "юридически невъзможно".

Адвокат Карлос Ривера, който защитава роднините на жертвите на масовите убийства, за които Фухимори е осъден, заяви, че ще се обърне отново към Междуамериканския съд, ако бъде постановено освобождаването на бившия президент.

"Разбира се, пътят, по който автоматично ще поемем, е да поискаме от Междуамериканския съд нов процес на наблюдение на спазването на правилата", каза той.

Помилване, което идва и си отива

Резолюцията, публикувана във вторник от местните медии, обявява за недопустими консултациите на Министерството на правосъдието и адвоката на жертвите, които се опитаха да предотвратят изпълнението на молбата, подадена през 2022 г. от адвоката на бившия президент за възстановяване на помилване, дадено на Фухимори на Бъдни вечер през 2017 г.

Тогавашният президент Педро Пабло Кучински помилва Фухимори по здравословни причини, за да получи подкрепа от партията "Народна сила", начело на която е Кейко Фухимори, дъщеря на бившия президент. Подкрепата му беше необходима, тъй като по това време Кучински беше изправен пред процедура по импийчмънт заради предполагаемата му връзка с международния корупционен скандал "Одебрехт" (по името на бразилски строителен конгломерат, чийто ръководители признават за раздаването на подкупи на официални лица в страни от Латинска Америка и Африка в продължение на десетилетия).

Помилването е еотменено месеци по-късно поради нередности и след обжалване от страна на Междуамериканския съд, който призова Лима да гарантира справедливост за жертвите на кланетата в Бариос Алтос и Ла Кантута, за които е осъден Фухимори.

На 3 октомври 2018 г. съдът върна бившия президент в затвора заради нередности срещу "принципа на безпристрастност и обективност", дължащи се на политическите обвързаности на Кучински по време на помилването.

През март 2022 г. адвокатът на Фухимори подаде жалба за да поиска отново освобождаването на клиента си, на която е отговорено положително от съдия в град Ика. Решението е потвърдено дни по-късно от Конституционния съд.  

Бившият президент, който е на 85 години, остава в затвора Барбадильо, източно от Лима, заедно с бившите президенти Алехандро Толедо (2001-2006 г.) и Педро Кастильо (2021-2022 г.).

Бившият президент на Перу Педро Кастильо е арестуван

Последвайте канала на

Валери Зайцев
410 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.01 | 13:12

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини