Еманюел Макрон почете на немски паметта на франкофила Волфганг Шойбле в Бундестага

  • 22 януари 2024 21:52

  • 836
  • 4
Еманюел Макрон почете на немски паметта на франкофила Волфганг Шойбле в Бундестага
© Getty images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на похвали днес отдадеността към френско-германското приятелство на бившия министър на финансите Волфганг Шойбле в произнесена основно на немски реч в германския Бундестаг, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирана от БТА.

„Германия загуби държавник, Европа – стожер, а Франция – приятел“, заяви Макрон пред германските депутати и множество фигури от политическия елит, дошли да почетат паметта на Шойбле, който почина веднага след Коледа на 81-годишна възраст, след като години наред се бори с онкологично заболяване.

„Ако днес чувате французин да говори в Бундестага, вие дължите това на приятелството на този велик германец“, добави Макрон, като призова да „живеем в духа на“ неговото наследство, докато френско-германският тандем, смятан за основополагащ за напредъка в Европа, през последните месеци претърпя известни трудности.

„Да живее Европа, да живее Германия, да живее френско-германското приятелство!“, завърши Макрон и бе аплодиран бурно от присъстващите, станали на крака.

Макрон е изучавал немски като ученик, но не говори свободно езика и се е упражнявал, преди да произнесе словото си на днешната церемония в Бундестага, отбеляза Ройтерс като се позова на френски представители.

Президентът на Франция произнесе словото си в момент, когато френско-германските връзки са обтегнати от неразбирателства в сферата на енергетиката, промишлеността и отбраната, изострени от липсата на „химия“ между харизматичния френски президент и сдържания германски канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021, подчерта Ройтерс.

Прословут със своята откровеност, воден от желязна воля, Шойбле, политик от Християндемократическия съюз (ХДС), на който беше председател, е един от главните архитекти на обединението на Германия, отбеляза АФП.

След атентат през октомври 1990 г., извършен от неуравновесен човек, Шойбле остана парализиран и се придвижваше в инвалидна количка.

Засегнат от скандалите с подкупи на ХДС в края на 90-те години, Шойбле така и не става канцлер. По-късно се провалят и опитите му да стане държавен глава.

През 1984 г. Шойбле стана министър за първи път. От  2009 г. оглавява финансовото ведомство и стана известен в Европа, защитавайки със зъби и нокти бюджетната строгост, която Берлин непрекъснато насърчаваше. Това предизвика враждебност в Гърция по време на дълговата криза, която засегна тежко тази страна.

Погребението на Шойбле се състоя в началото на месеца в град Офенбург, в Югозападна Германия, в присъствието на много политически лидери и приятели, с изключение на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, на която той беше държавен министър, а след това финансов министър в продължение на 12 години от общо 16-те години на управление на бившия канцлер (2005-2021 г.).

Шойбле бе член на Бундестага продължение на 51 години, което е рекорд, и негов председател в периода 2017–2021 г.

„Сега започва ерата след Шойбле“, каза Макрон пред германските депутати. „Нека се поучим от неговото наследство и да бъдем на висотата му“, допълни френският лидер.

Почина ветеранът на германската политика Волфганг Шойбле

 

Последвайте канала на

Novini.bg
836 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
геронтофил

2024.01.23 | 05:18

4
геронтофил и двама педераса управляват франция. да ги шибат арабите

2024.01.22 | 23:45

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Доста грозен циганин76

2024.01.23 | 05:07

3
Като се досетим за другио брутален урунгел че бившио президент че петър стоянов. Виж се бе че дори братчедите ро0ми изглеждат по добре от теб.
Доста грозен циганин76

2024.01.23 | 05:07

2
Плевнелиев и Първанов са ми лицеприятни. Симпатия и Антипатия. ПУУТИИНКА МОЕ ДА Е ЛИЛИПУТ АМА ТАКОФФ БРУТАЛЕН ГРОЗНИК ЧЕ КАТО ПРЪЗИДЕНТО РУМЕН РАДЕВ НЕМА У ЦЕЛА ЕВРАЗИЯ.

Добави коментар

Водещи новини