Арестуваха служители на испанското разузнаване за предаване на поверителна информация на САЩ

  • 05 декември 2023 21:08

  • 1452
  • 2
Арестуваха служители на испанското разузнаване за предаване на поверителна информация на САЩ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Двама служители на испанската разузнавателна служба бяха арестувани по подозрения, че са предавали поверителна информация на САЩ, предаде ДПА, като се позова на вестник "Конфиденсиал".

Арестите са били извършени от националната полиция през септември в Мадрид. Информацията, предавана на САЩ, е била с най-високо ниво на поверителност, пише испанското издание. 

Министърът по въпросите на отношенията на правителството с парламента Феликс Боланьос потвърди информацията пред журналисти в Брюксел. Испанското правителството е било информирано за арестите едва "преди няколко дни" и съдия от Мадрид е започнал разследване по случая, добави той. 

Трима задържани за опита за убийство на политик в Испания

Боланьос не коментира твърдението на "Конфиденсиал", че случаят е предизвикал "криза с Вашингтон". Лявото правителство в Мадрид ще окаже подкрепа при разследването, така че "тези събития да бъдат изяснени възможно най-бързо", заяви той. 

Първоначалните обвинения срещу двамата служители са за незаконно издаване на тайни. Към тях може да бъдат добавени държавна измяна и шпионаж в полза на чужда сила, съобщиха днес вестник "Конфиденсиал" и испанската държавната телевизия.

Максималната присъда за тези обвинения е 12 години затвор, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1452 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.05 | 22:38

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto
а

2023.12.06 | 09:25

2
а у нас кога??? цялото правителство е за зандана

Добави коментар

Водещи новини