Полският премиер смята, че има 20-30% вероятност вотът на доверие да бъде подкрепен

  • 05 декември 2023 16:30

  • 1347
  • 2
Полският премиер смята, че има 20-30% вероятност вотът на доверие да бъде подкрепен
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Полският министър-председател Матеуш Моравецки, заяви, че поради споровете около законопроекта за ветрогенератори шансовете на неговото правителство да спечели парламентарен вот на доверие са се увеличили до около 20-30%, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА. 

Правителството, което положи клетва на 27 ноември, ще бъде изправено пред вота на 11 декември. Тъй като опозицията контролира Сейма, долната камара на парламента, след парламентарните избори на 15 октомври, шансовете на правителството за победа се смятат за малки.

По време на пресконференция в понеделник Моравецки беше попитан с кого е преговарял тази седмица, за да се опита да получи достатъчно гласове, за да оцелее на вота.

"Моята вяра в получаването на вот на доверие към правителството в Сейма се увеличи през последните няколко дни в резултат на законопроекта за вятърните паркове", каза Моравецки. Той обаче добави, че шансът "не е голям". "Той е на ниво от 20-30%, но все още съществува", каза полският премиер.

Полският премиер Матеуш Моравецки представи нов кабинет, пълен с неизвестни лица

Моравецки имаше предвид предложения от опозицията закон за енергетиката, който обхваща разполагането на вятърни паркове. Премиерът заяви, че с написването му опозицията е "действала под диктата на различни чуждестранни институции".

Правителството също така твърди, че според законодателството хората могат да бъдат изхвърлени от земята си, за да се освободи място за вятърни паркове.

"Ако "Левицата" и Полската селска партия наистина искат да се подпишат под такива лобистки проекти като законопроекта за вятърните генератори, който е много опасен за поляците, мисля, че отделни парламентаристи от тези групи ще се замислят дали не си заслужава да създадат "Коалиция по полските въпроси", а не "Коалиция по чуждите въпроси" за законопроекта за вятърните генератори", каза министър-председателят.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1347 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.05 | 16:34

1
тамошните тикви като тукашните тикви, протакат колкото могат, ега мине номера.

2023.12.05 | 20:23

2
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини