Полският президент започва консултации за съставяне на правителство

  • 19 октомври 2023 14:57

  • 663
  • 0
Полският президент започва консултации за съставяне на правителство
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Полша ще се срещне с лидерите на парламентарните партии следващата седмица, съобщиха от кабинета му, докато нацията чака да види на кого ще възложи да състави правителство, след като управляващите националисти загубиха мнозинството си на общи избори.

Проевропейските опозиционни партии спечелиха мнозинство на гласуването в неделя, огромна промяна за Полша след осем години на вражда с Брюксел по въпроси, вариращи от съдебната независимост до правата на ЛГБТ. Това също така представлява пречка за десния популизъм в ЕС.

"Следващия вторник и сряда (24-25 октомври) по покана на президента на Република Полша Анджей Дуда в президентския дворец ще се проведат консултации с представители на отделните избирателни комисии...", се казва в изявление на президентския кабинет в социалната медийна платформа X.

"Заседанията ще се проведат поотделно с всяка една от избирателните комисии, по реда, съобразен с резултатите, постигнати от тези комисии на изборите. Дуда каза преди вота, че ще даде първия шанс за съставяне на кабинет на групата или партията, която спечели най-много гласове.

Управляващата националистическа партия "Право и справедливост" (PiS) излезе първа на изборите, но е малко вероятно да си осигури трети мандат в правителството поради липса на коалиционен съюзник.

Лидерите на трите партии, които искат да сформират коалиция, призоваха Дуда да не отлага вземането на решение.

Полша и Унгария отхвърлят "диктата" на ЕС за мигрантите

"Представители на кабинета на президента казаха, че той има време, но Полша няма - и това мнозинство очаква тези решения да бъдат взети бързо", каза Михал Кобоско, заместник-лидер на "Полша 2050", част от дясноцентристкия Трети път.

Сътрудниците на Дуда обаче казаха, че президентът не бърза да вземе решение.

"Президентът знае своите отговорности и няма да се поддаде на натиск", каза помощникът Малгожата Папрочка пред всекидневника Rzeczpospolita.

"Правителство ще бъде съставено в рамките на срока, определен в конституцията, при зачитане на волята на гражданите.

Това означава, че процесът на формиране на ново правителство в Полша, най-голямата страна в източното крило на ЕС, може да отнеме седмици или дори месеци.

Последвайте канала на

Калина Христова
663 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини