Шолц с предупреждение: Енергийната криза все още не е приключила

  • 28 ноември 2023 13:33

  • 311
  • 2
Шолц  с предупреждение: Енергийната криза все още не е приключила
© Gettyimages/архив
Слушай новината Слушай новината

Енергийната криза в Германия "определено не е приключила", като високите цени на природния газ все още оказват напрежение върху икономиката на страната, заяви канцлерът Олаф Шолц пред законодателите в Бундестага, предаде БНР, цитирайки Блумбърг.

Германия беше сред най-силно засегнатите страни, когато Русия ограничи доставките на газ по тръбопроводи за Европа през миналата година, повишавайки разходите за енергия и принуждавайки Берлин да предостави милиарди евро, за да облекчи бремето от растящите сметки за електроенергия и газ. Според МВФ страната е единствената от формата Г-7, чиято икономика се очаква да се свие тази година.

Но въпреки че енергийните цени все още са над нивата отпреди кризата, те са предимно под горните ценови граници, определени от немското правителство, и ще позволят постепенно премахване на енергийните субсидии през следващата година, отбеляза Шолц в своята реч пред парламента.

Междувременно съоръженията за съхранение на газ са толкова запълнени, че в Германия не очакват внезапни скокове на цените тази зима, каза още той и добави:

"Въпреки това, ако цените на енергията неочаквано се покачат драстично отново, винаги сме в състояние да предприемем контрамерки в кратък срок".

Правителството на Шолц е изправено пред бюджетна криза, след като взетото преди време важно решение от Конституционния съд на Германия означава, че десетки милиарди евро дълг в специални фондове - включително тези, използвани за намаляване на сметките за енергия за домакинствата и бизнеса - ще трябва да бъдат отчетени в редовен федерален бюджет.

В понеделник управляващата коалиция на страната одобри допълнителен бюджет за 2023 г., който включва преустановяване за четвърта поредна година на т.нар. "дългова спирачка" - правилата, ограничаващи нетните нови заеми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
311 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Чобана

2023.11.28 | 17:31

2
Шолца ша руча големио уй.

2023.11.28 | 16:24

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини