Германският министър на финансите обяви, че армията остава от първостепенна важност за държавния бюджет

  • 02 ноември 2023 18:53

  • 856
  • 3
Германският министър на финансите обяви, че армията остава от първостепенна важност за държавния бюджет
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер заяви днес, че правителството на страната възнамерява да се отнесе с подобаващата сериозност към поставените от НАТО насоки за разходи в областта на отбраната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По време на посещение в Латвия Линднер и неговият латвийски колега Арвилс Ашераденс обещаха да подкрепят и за в бъдеще Украйна в борбата с продължаващата руска инвазия. Указанията на НАТО са най-малко два процента от брутния вътрешен продукт (БВП) да бъдат изразходвани за отбраната. Германия далеч не е успявала да достигне този процент от края на Студената война, посочва ДПА.

Линднер намекна, че в Берлин предстоят още съкращения на държавния бюджет, но посочи, че разходите за отбрана трябва да останат от първостепенна важност за сметка на други сфери. Според плана на германското правителство то ще се вмести в изискваните два процента догодина.

"Изправени сме пред големи предизвикателства, защото точно в това отношение бюджетите ни трябва да се преструктурират в идните години. Това също така ще доведе до съревнование между различни добри намерения", каза Линднер. "Сега обаче трябва да определим приоритет: този да укрепим нашия алианс и националната боеспособност", добави той.

Германският кабинет се събира за изнесено заседание две години след началото на четиригодишния си мандат

Германия откри специален фонд от сто милиарда евро, за да се справи със съществените нужди на своята армия, след като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. Линднер обеща, че Германия ще изпълни условието за двата процента дори и ако резервният финансов запас бъде изчерпан.

Германският министър на финансите заяви, че степента на разходите е важна предпоставка Германия да разполага с "много мощна, боеспособна  армия и освен това да допринесе за отбранителната сила на НАТО като цяло".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
856 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.03 | 07:07

3
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба:------>> mub.me/medik
Тоя го познавам,

2023.11.02 | 22:12

2
крипто-педерас' е.

2023.11.02 | 19:32

1
То и при нас е така, само дето си нямаме армия, хахахаха.

Добави коментар

Водещи новини