Германският кабинет се събира за изнесено заседание две години след началото на четиригодишния си мандат

  • 29 август 2023 06:52

  • 857
  • 0
Германският кабинет се събира за изнесено заседание две години след началото на четиригодишния си мандат
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Партиите от понякога тромавата германска тройна коалиция се събират днес в двореца Мезеберг в Източна Германия за изнесено заседание две години след началото на четиригодишния мандат на правителството на канцлера Олаф Шолц, предаде ДПА.  

Кабинетът ще използва двудневната конференция извън полезрението на обществеността, за да се подготви за втората половина на настоящия си мандат.

Коалицията, оглавявана от социалдемократите на Шолц и в която участват и зелените и либералите от СвДП, премина през множество конфликти през последните месеци по въпроси като строителството на пътища, постепенното премахване на двигателите с вътрешно горене, забраната на отоплителните системи на изкопаеми горива и финансирането на социални проекти, пише БТА.

Германското правителство с план за детски надбавки за няколко милиарда евро

Социологическите проучвания сочат, че подкрепата за коалицията е на рекордно ниско ниво. Според неотдавнашно проучване на социологическия институт "ЮГав" (YouGov) 72% от германците са недоволни от работата на правителството през първата половина на мандата му. 68% не вярват, че то ще успее реши неотложните проблеми на страната. Само 18% вярват, че канцлерът Шолц и неговата коалиция ще бъдат преизбрани през 2025 година.

Фокусът на срещата ще бъде справянето с настоящата трудна икономическа ситуация.

Кабинетът иска утре да приеме закон за засилване на икономическия растеж, изготвен от финансовия министър Кристиан Линднер.

Изнесените заседания на кабинета в Мезеберг се провеждат без присъствието на журналисти до заключителната пресконференция. Дворецът се използва и като правителствена къща за гости.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
857 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини