Испания изтегли посланика си от Аржентина

  • 20 май 2024 11:25

  • 500
  • 2
Испания изтегли посланика си от Аржентина
© gettyimages

Испания отзова своя посланик в Буенос Айрес за консултации в неделя, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей направи унизителни коментари за съпругата на испанския премиер Педро Санчес по време на крайнодесен митинг в Мадрид, предава Ройтерс.

Милей нарече съпругата на Санчес Бегона Гомес "корумпирана" по време на митинг в Мадрид, организиран от крайнодясната партия "Вокс" и на който присъстваха много от нейните международни съюзници.

Испанският външен министър Хосе Мануел Албарес каза, че очаква извинение от Милей.

Други министри също осъдиха речта на Милей, в която той описа социализма като "проклет и канцерогенен". Санчес оглавява Социалистическата партия на Испания.

Ето какво направи аржентинският президент

"С поведението си Милей доведе отношенията между Испания и Аржентина до най-сериозното им състояние в новата история", каза Албарес във видео изявление.

Милей няма да се извини, каза неговият говорител в интервю за аржентински телевизионен канал по-късно в неделя. Испанските официални лица трябва да оттеглят обидите, които са отправили срещу него, добави той.

Посещението на Милей наруши дипломатическия протокол, тъй като той отказа да се срещне с испанския крал Фелипе и с премиера Санчес, вместо това предпочете да рекламира книгата си заедно с лидера на "Вокс" Сантяго Абаскал на партийния митинг.

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел каза в публикация в социалната медия X, че "атаките срещу членове на семействата на политически лидери нямат място в нашата култура".

Основната опозиционна партия в Испания, консервативната Народна партия (НП), отказа да подкрепи позицията на Мадрид, като партийни източници казаха, че Санчес е трябвало да даде обяснения за предполагаемия случай на корупция преди седмици.

"Мълчанието му поражда вътрешни съмнения, но и недоверие в чужбина", каза източник от ПП, добавяйки, че работата на партията е да се противопоставя на испанското правителство, а не на Милей.

Градски съд съобщи през април, че разглежда обвиненията в търговия с влияние и бизнес корупция срещу съпругата на Санчес, повдигнати в частна жалба от Манос Лимпиас или "Чисти ръце", антикорупционна активистка група.

По-късно обаче прокуратурата в Мадрид заяви, че иска прекратяване на делото поради липса на доказателства.

Санчес реши да остане на поста след пет дни на обмисляне на бъдещето си, след като беше обявено разследването срещу жена му.

Това не е първия случай на напрежение между испанските социалисти и Милей. Мадрид и Буенос Айрес си размениха критики на 4 май.

Испанският министър на транспорта Оскар Пуенте тогава намекна, че президентът на Аржентина Хавиер Милей употребява наркотици.

Той направи изявлението по време на панелна дискусия в Саламанка в петък, като визира миналогодишната предизборна кампания.

Офисът на Милей публикува изявление в събота, осъждайки забележките, като същевременно атакува испанския премиер Педро Санчес.

То обвини Санчес, че "застрашава испанските жени, като позволява нелегална имиграция" и подкопава целостта на Испания чрез сключване на сделки със сепаратистите, докато левите му политики донесоха "смърт и бедност".

Припомняме, че след избирането на Милей, десен популист, който пое кормилото през декември, отношенията между Аржентина и Испания, управлявани от лява коалиция, водена от Социалистическата партия на Санчес, значително се охладиха.

Милей публично подкрепи испанската крайнодясна антиимиграционна партия "Вокс".

Последвайте канала на

Калина Христова
500 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:54

2
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­­и­­ ­м­о­­м­­и­­ч­­е­­т­­а­­ ­в­­и­ ­о­ч­­­а­­к­­в­­­а­­­т ­­-­ X­1­­8­­.­F­U­­­N

2024.05.20 | 13:59

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини