COVID-19 може да предизвика антитела, свързани с автоимунни заболявания

  • 13 септември 2023 19:58

  • 2128
  • 0
COVID-19 може да предизвика антитела, свързани с автоимунни заболявания
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

COVID-19 може да предизвика повишено образуване на антитела, свързани с автоимунни заболявания, сочат данни от бразилско проучване, цитирано от електронното издание "Медикал експрес", предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32878

Изследването показва, че естественото образуване на тези автоантитела се увеличава с напредване на възрастта, а инфектиране с новия коронавирус допълнително може да увеличи производството им в човешкия организъм. Това помага да се обясни защо стареенето увеличава риска от развитие на сериозна форма на COVID-19.

Проучването установява и някои от факторите, които свързват тежката форма на заболяването с нарушения в съсирването на кръвта като тромбоза.

"Тези констатации дават възможност за по-добро разбиране на много патологични събития, свързани с COVID-19, вариращи от загуба на паметта до внезапна смърт от остра тромбоза", казва проф. Отавио Кабрал-Маркеш от Медицинския факултет на университета в Сао Пауло, който е сред авторите на проучването. Бразилските учени са си сътрудничили с техни колеги от Германия и САЩ.

В изследването са анализирани данни за 159 пациенти с COVID-19 и контролна група от 72-ма здрави хора.

"Когато съпоставихме данните с помощта на техники за изкуствен интелект, открихме две основни автоантитела, които се изострят при пациенти с тежки симптоми. Точно тези, които се свързват с кръвосъсирването и тромбоцитопенията (нисък брой на тромбоцитите в кръвта, повишаващ риска от кръвоизлив)", казва Денисон Леандро  Фонсека, който е част от научния екип.

Високите нива на тези автоантитела могат да доведат до увреждане на организма чрез образуване на кръвни съсиреци и други.

Проф. Чавдар Ботев: 600 000 българи имат пост COVID, най-често паник атаки и главоболие

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
2128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини