Пътни такси: Поне 2,69 евро до Халкидики от 1 септември

  • 09 август 2023 11:34

  • 636
  • 2
Пътни такси: Поне 2,69 евро до Халкидики от 1 септември
© Novini.bg/ Canva

Значително увеличение на пътните такси в Гърция ще влезе в сила от 1 септември. Решението е взето от концесионерите на гръцките магистрали, а от Министерството на инфраструктурата и транспорта реагираха остро, пишат гръцките медии. 

Цената за лек автомобил от ГКПП Кулата до Солун в момента е 2,40 евро в посока. Според икономическия портал capital.gr увеличението от септември ще е с 12 процента, тоест новата цена ще е поне 2,69 евро в посока. Концесионерите обаче са поискали увеличение от 16% за някои пунктове, което би направило пътуването до Солун 2,78 евро в посока. 

От началото на 2023 г. 1,3 млн. българи са влезли в Гърция с автомобили, което е с над 500 000 повече от миналата, сочат официалните данни. Гръцкият туризъм отчита много силен сезон.

В Халкидики пък българи и румънци вече надхвърлиха 70% туристите в хотели и частни квартири, предаде 24 часа.

Гърци протестират в Халкидики за свободен достъп до плажовете

От гръцкото Министерство на транспорта са поискали среща с концесионерите, за да бъде намерено решение, което да не натоварва гражданите. 

На 3 юли концесионерите са поискали среща в министерството, на която да бъде обсъдено актуализирането на пътните такси на основата на концесионните договори. Били са проведени две срещи, на 18 и на 24 юли, на които са били дискутирани алтернативни сценарии за намиране на решение, което да не бъде в тежест на гражданите. Затова министерството е било изненадано, когато на 28 юли е получило писмо, в което концесионерите заявяват намерението си да пристъпят към значително увеличение на пътните такси.

Увеличението на пътните такси, съобразено с инфлацията, е било предвидено от 1 януари, но е било замразено за шест месеца заради предизборния период и заради енергийната криза. Този срок обаче вече е изтекъл и концесионерите настояват за това, което е предвидено в договорите им. Според изданието увеличението тази година трябва да бъде в порядъка на 12 процента на базата на индекса на потребителските цени.

Новите цени ще се отнасят само за периода септември-декември, тъй като през следващия месец трябва да се определят таксите, които ще се събират от началото на 2024 г., отново според индекса на потребителските цени.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
636 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Stamatis

2023.08.09 | 12:57

2
Какво са 3 евро в посока?! Който отива на почивка в Гърция надали е социално слаб и ще страда за минимално увеличаение!

2023.08.09 | 11:56

1
И какво? Пак ще си ходим на море там!

Добави коментар

Водещи новини