Започна предизборната тишина в Черна гора преди предсрочните парламентарни избори

  • 10 юни 2023 13:36

  • 396
  • 0
Започна предизборната тишина в Черна гора преди предсрочните парламентарни избори
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В полунощ започна предизборна тишина в Черна гора преди утрешните предсрочни парламентарни избори, до които се стигна, след като две правителства бяха свалени с вот на недоверие миналата година, а за трето не бе постигнат консенсус.

Предизборната тишина ще продължи до 20 часа местно време (21 часа българско време) в неделя.

През този период e забранена предизборната агитация, провеждането на предизборни митинги и публикуването на оценката за изборните резултати.

Право на глас имат на 542 000 избиратели по данни на министерството на вътрешните работи, а секциите ще са отворени от 7 до 20 часа (8-21 часа българско време).

За гласовете на черногорците се борят 15 политически формации, но според анкетите и анализаторите, никоя  няма да успее да получи мнозинство в парламента, съставен от 81 народни представители, пише БТА.

Парламентарните избори в Словакия ще бъдат на 30 септември

Най-голям шанс за успех има коалицията около проевропейско движение „Европа сега“ на новоизбрания президент Яков  Милатович  - около 29 процента според проучване от май на неправителствената организация CEDEM. Водач на листата е другият лидер на формация -  Милойко Спаич. Двамата бяха министри в първото правителство след изборите през 2020 години, след които Демократичната партия на социалистите (ДПС) на бившия черногорски президент Мило Джуканович мина в опозиция да първи път от около 30 години.

Очакванията са, че изборите ще отредят втора позиция на коалицията около ДПС (24 процента според анкетата на  CEDEM), която също  е за възможно най-бързо присъединяване на Черна гора към ЕС. ДПС влиза в изборната надпревара с подмладен състав. Коалиционната избирателна листа  е оглавена от 35-годишния Даниел Живкович, който в момента  е и временен партиен лидер след оттеглянето  на Джуканович. 

На тези избори в коалиция се явяват гражданското движение УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на бившия председател на парламента Алекса Бечич. Преценките за тях са, че могат  да вземат около 15 процента  от гласовете. 

Проруският и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето правителството  след изборите през 2020 година, също би получил подкрепа от около  13 процента от гласовете, но се разпадна през май. Движението за промяна реши да се яви самостоятелно, а останалите две партии - Нова сръбска демокрация (НОВА) и Демократична народна партия (ДНП), се явяват заедно.

Изпълнителната директорка на черногорската неправителствена организация Център за мониторинг и проучвания Ана Ненезич каза пред агенция МИНА, че в предизборната кампания са доминирали икономическите  теми, което е било очаквано с оглед на нарасналата популярност на движението “Европа сега”, което базира политическите си предложения главно на икономическите въпроси. Според нея повечето от останалите  партии са се приспособили към този модел, вярвайки, че това е рецепта, която  може да им помогне да вдигнат популярността си и да увеличат процента на подкрепата за тях.

Липсата на визия и фокусът върху икономическата популистка реторика  обаче доведоха до странна ситуация на наддаване коя партия може да предложи по-високи заплати и пенсии без конкретни планове и реални методи за осъществяване на тези обещания, оцени Ненезич.

По думите й кампанията до голяма степен се е отдалечила от въпроса за самоопределението, т.е. дали гражданите на страната се определят като черногорци или като сърби. Черногорското общество от години е поделено на прочерногорско, държащо на пълната независимост на Черна гора, и просръбско, което е за тесни връзки с Белград.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
396 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини