20 000 учители в Румъния отново излизат на протест в четвъртък или петък

  • 07 юни 2023 13:33

  • 492
  • 0
20 000 учители в Румъния отново излизат на протест в четвъртък или петък
©
Слушай новината Слушай новината

Учители от цяла Румъния отново излизат на улицата, за да протестират. Демонстрацията ще се проведе в четвъртък или петък в Букурещ, съобщи председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" Мариус Нистор след среща с министъра на образованието Лиджия Дека.

“Очаквам да се включат 20 000 души. 15 000 души се оттеглиха от стачката, но повечето не са синдикални членове”, коментира Нистор, цитиран от Диджи24. По думите му стачката може да приключи тогава, когато правителството излезе с решение, което да бъде прието от учителите. Попитан дали заради създалата се ситуация изпитите ще бъдат отложени, Мариус Нистор каза: „Колкото повече продължава този трудов конфликт, толкова повече това съществува като риск.", предаде БТА.

Относно спирането на стачката само по време на изпитите председателят на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" заяви, че Министерството на образованието може да предложи такъв вариант, но решението е изцяло на учителския колектив. 

Стачката на учителите в Румъния може да отложи националното външно оценяване

Той отново припомни исканията на учителите: увеличение на заплатите, законови гаранции за това и заплати за начинаещите учители, равна на средната брутна работна заплата в страната. 

“Когато тези гаранции ги има, нашите колеги ще вземат информирано решение”, допълни той. 

Междувременно от министерството на образованието на Румъния съобщиха, че 10 000 учители са се отказали от стачката след приемането на наредбата, която предвижда увеличения на заплатите. В над 1000 учебни заведения на страната няма нито един стачкуващ.

Общата стачка на учителите в Румъния започна на 22 май. 

 

Последвайте канала на

Калина Христова
492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини