Стачката на учителите в Румъния може да отложи националното външно оценяване

  • 29 май 2023 14:04

  • 239
  • 0
Стачката на учителите в Румъния може да отложи националното външно оценяване
© Getty (архив)

Общата стачка на учителите в Румъния може да отложи националното външно оценяване на учениците. Предупреждението дойде от председателя на Федерацията на синдикатите в образованието Мариус Нистор и от директора на колежа “Йон Лука Караджале” в Букурещ.

„Като виждам какъв е развоят на събитията, се подготвям за вариант, в който не само матурата, но и националното оценяване с поправителните изпити, оценяванията във втори, четвърти, шести клас, ще се забави. Ще се случи, ако не се споразумеят до 12 юни“, коментира директорът на учебното заведение Андрейя Бодя пред Диджи24, предаде БТА.

Засега общата стачка бави оценяването от шести клас. То трябва да се проведе във вторник и сряда (30 и 31 май), но може да бъде отложено отново.

„Беше пандемия и за разлика от другите държави, които отмениха всички изпити, в Румъния изпитите се проведоха. В момента говорим за отлагане, защото сме в тази безпрецедентна протестна акция и молим децата и родителите да ни разберат и да ни подкрепят”, коментира пред Диджи24 Мариус Нистор - председател на Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет".

Синдикатите твърдят, че предложенията на правителството са недостатъчни и че управляващите не осъзнават мащаба на недоволството на национално ниво в системата на предуниверситетското образование.

“Мисля, че не са си представяли, че може да стигне до тук. Те не предполагаха, че може да има толкова единство и солидарност, че можем да бъдем подкрепени и от родители”, заяви Мариус Нистор. Той предупреди, че във вторник предстои едно от най-големите протестни шествия, на което се очакват над 20 000 учители от Букурещ и страната.

В 14:00 ч. днес представители на синдикатите от образованието са поканени в Министерството на труда за пореден кръг преговори относно заплатите на учителите.

Продължава стачката на учителите в Румъния

В неделя говорителят на правителството Дан Карбунару обяви, че то е подготвило спешна наредба, която ще осигури увеличения на доходите на преподавателския, помощния и непедагогическия персонал. Това е бюджетно усилие, което надхвърля сумата от 700 милиона леи - 410 милиона леи европейски пари от “Програмата за образование и заетост” за 2021-2027 и 313 милиона леи от националния бюджет.

Междувременно Националният съвет на студентите излезе с отворено писмо до премиера Николае Чука и министъра на образованието Лиджия Дека и поиска създаването на спешна процедура за записване на ученици за матурата след 12 клас. “Единственият начин да се върнем към нормалността и към първоначалния календар на националните изпити е реалното участие на румънското правителство във възстановяването на баланса в образователния сектор", казват представителите на студентите. Те настояват и за извънреден ред за записване на учениците за матура.

На този фон над 3000 учители излязоха на протест в северния град Яш. Те развяваха плакати с надпис „Прекрасен свят, сега или никога“, „Искаме уважение“, "Винаги жертви, никога уважение".

„През 2000 г. стачкувахме пет седмици. Румъния беше в много по-лоша икономическа ситуация, отколкото сега. Но въпреки всичко тогавашният премиер намери ресурси да увеличи заплатите с 80 процента. Сега защо не се намират? Каква е причината да няма пари? За съжаление това е нашата съдба. Трябва да я променим. Всичко има граници", заяви по време на протеста Лавиниу Лакуста -  лидерът на Съюза на свободните синдикати от предуниверситетското образование в Яш.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини