Граничният контрол на хърватските летища за полетите от Шенгенското пространство отпадна

  • 26 март 2023 16:50

  • 728
  • 1
Граничният контрол на хърватските летища за полетите от Шенгенското пространство отпадна
© Pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

Вътрешният граничен контрол на хърватските летища за полетите от страни членки на Шенгенското пространство беше отменен от днес по силата на решението, с което Хърватия се присъедини към зоната за свободно движение от 1 януари 2023 г., съобщи БТА, цитирайки ХИНА. Граничният контрол по сухопътните и морските граници беше отменен още в началото на годината.

От днес шенгенското право се прилага и на деветте международни летища в Хърватия – Загреб, Дубровник, Сплит, Задар, Пула, Риека, Осиек, Мали Лошин и Брач. Това означава, че пътниците на полети от Шенгенското пространство няма да минават през гранична проверка, обяви днес хърватското министерство на вътрешните работи. Според официалните данни средно 70 процента от пътническия трафик на хърватските летища е в рамките на Шенгенското пространство. Изключение е летището в Дубровник, където пътниците от и извън Шенген са приблизително разпределени поравно.

„Рекордната инфлация“ в Хърватия заради приемането на еврото се оказа 0,2%

Очакванията са прилагането на шенгенските правила да увеличи значително пътникопотока и да улесни работата на граничните власти. С прилагането на шенгенските правила хърватските летища ще приложат всички необходими инфраструктурни корекции, за да разграничат полетите от и извън Шенген. От днес на летищата влиза в сила и лятното разписание. Хърватия очаква увеличен брой полети през този туристически сезон, а премахването на граничните проверки ще улесни преминаването на посетителите и се очаква да увеличи интереса за пътуване към Хърватия по въздух, отбелязва хърватското министерство.

Филип Епитропов
728 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Инвалид с инвалидна карта

2023.03.26 | 22:24

1
Мръсни ядерни контролиори! Включвате карта ми!

Добави коментар

Водещи новини