Хърватия обяви търг за закупуване на медицински хеликоптери

  • 07 март 2023 10:37

  • 392
  • 1
Хърватия обяви търг за закупуване на медицински хеликоптери
© getty images

Министерството на здравеопазването на Хърватия обяви търг за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздуха с хеликоптери (HEMS) на стойност 63 милиона евро за базите в Сплит, Риека, Осиек и Загреб, съобщи агенция Хина.

Тръжната документация за първия оператор на такъв тип спешна помощ в Хърватия предвижда да бъде сключен седемгодишни договори за четирите хеликоптерни бази. Планират се 1500 летателни часа годишно или 10 500 летателни часа да периода от седем години.

Доставчикът на хеликоптерната спешна медицинска помощ е длъжен да осигури хеликоптери, оборудвани за медицинската помощ, пилоти и обучение на медицинския персонал.

Предвижда се да има 15 лекари и 15 медицински сестри в базите, където въздушната спешна помощ ще бъде на разположение 24 часа.

Министерството ще осигури гориво и място за оперативни бази на въздушната спешна помощ на подходящи места.

Така Хърватия трябва най-накрая да получи специализирана служба за спешна хеликоптерна медицинска помощ за своите граждани и туристи, която ще гарантира, че пациентите получават навременна медицинска помощ в рамките на „златния час“, което може в случай на инсулт, инфаркт или политравма  да увеличи шансът за оцеляване с 30 процента до 50 процента, посочват от здравното ведомство.

Планира се въздушната спешна медицинска помощ да бъде на разположение в началото на 2024 г. за дневни полети, а в началото на туристическия сезон на следващата година за нощни полети.

Доставчикът на спешната хеликоптерна медицинска помощ трябва да гарантира, че услугата е налична 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата от базите в Сплит и Риека.

Времето за реакция на спешния медицински хеликоптер трябва да бъде  до пет минути след подаването на сигнала, а при нощни условия до 15 минути.

Стана ясно кога България ще получи първия си медицински хеликоптер

В случай че времето за реакция надвишава тези норми, глобата е 100 евро за минута закъснение, като максималната глоба на интервенция е 1000 евро.

Хърватия чака спешна хеликоптерна медицинска помощ повече от десетилетие, а междувременно са използвани военни хеликоптери, които според здравните работници не са подходящи за транспортиране на спешни пациенти.

Виолета Симеонова
392 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.03.07 | 11:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини