Борис Джонсън: Не съм излъгал парламента за партитата по време на пандемията от COVID-19

  • 22 март 2023 19:49

  • 475
  • 1
Борис Джонсън: Не съм излъгал парламента за партитата по време на пандемията от COVID-19
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е заяви, че не е излъгал парламента за непозволените купони, организирани  на "Даунинг стрийт" по време на най-тежките ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19. Бившият премиер на Великобритания каза това на изслушване пред парламентарна комисия, посветено на скандала, станал известен като "Партигейт", който може да му коства политическата му кариера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

"Тук съм, за да кажа пред вас с ръка на сърцето, че не съм излъгал Камарата на общините (долната камара на парламента на Обединеното кралство)", каза Джонсън на заседанието на парламентарната комисия по привилегиите.

"Всички мои изказвания досега по въпроса са били направени честно и добросъвестно, въз основа на това, което съм знаел или на това, което съм смятал, че знам към дадения момент", добави бившият стопанин на Даунинг стрийт 10.

Комисията по привилегиите разследва дали Джонсън, който през септември беше свален от власт, умишлено или безразсъдно е подвел долната камара на британския парламент, Камарата на общините, при поредица свои изказвания за скандала с купоните.

Ако комисията прецени, че той съзнателно е въвел в заблуждение парламента, депутатското му място може да бъде касирано. В случай че се стигне дотам и касирането продължи повече от десет дни, ще трябва да бъдат свикани нови избори за депутатското му място в избирателния район, от който е избран, тъй като такива са правилата на мажоритарната избирателна система във Великобритания.

Бившият ръководител на органа на изпълнителната власт, който миналата година дори обмисляше смел нов опит да се кандидатира за министър-председател, каза, че не е знаел, че купоните са били в нарушение на правилата за локдауна и обвини парламентарната комисия по привилегиите в тенденциозност.

"Партигейт" допринесе за падането на Джонсън от власт, след като месеци наред в общественото пространство се появяваха съобщения, че той и други висши правителствени лица са присъствали на алкохолни сбирки на "Даунинг стрийт" през 2020 и 2021 г., когато по-голямата част от Великобритания беше принудена да си стои по домовете заради коронавируса.

Бившият премиер беше глобен от полицията, защото е присъствал на купон по случай рождения си ден през юни 2020 г., с което стана първият действащ министър-председател, признат за виновен в нарушаване на закона.

Отзвукът от скандала доведе до масова оставка на министрите от кабинета му, включително и на сегашния премиер Риши Сунак, а след тях и до оттеглянето на самия Джонсън.

"Въвеждане в заблуждение на Камарата може и да звучи като технически въпрос, но всъщност е много важен въпрос", заяви в началото на днешното изслушване председателят на комисията Хариет Харман. Тя подчерта, че казването на истината от министрите е условие, без което британската парламентарна система няма да може да функционира.

Преди да започне да говори на изслушването, Джонсън трябваше да закълне с ръка, поставена върху Библията, че ще каже истината и само истината.

Той посочи, че разследването срещу него не е открило никакви доказателства, че той умишлено е въвеждал парламента в заблуждение. Джонсън отрече и да е било "очевидно" за него, че е нарушил правилата и разпоредбите на локдауна.

"Ако е било очевидно, заяви той, това е щяло да бъде очевидно и за всички останали присъстващи там, включително за действащия премиер", каза Джонсън, имайки предвид Сунак. "Напротив, доказателствата, които сте събрали, в тяхната съвкупност сочат, че тези лица са смятали, че правилата са били спазени", подчерта експремиерът

По-рано днес парламентарната комисия по привилегиите огласи 110-страничен доклад с доказателства, в които е посочено, че според някои служители на "Даунинг стрийт" Джонсън със сигурност е знаел, че такива партита са били организирани, дори и в случаи, за които отрича да е знаел.

Борис Джонсън предостави 52 страници доказателства в своя защита за „Партигейт“

Един от цитираните служители заявява, че бившият премиер е имал възможността да "прекрати" тези купони, но вместо това се е включвал в тях, държейки речи и пиейки алкохол с подчинените си.

На днешното изслушване Джонсън се извини, ако е подвел парламента за купоните, но подчерта, че го е направил несъзнателно.

"Извинявам се, че несъзнателно съм подвел Камарата", каза Джонсън. "Но да се каже, че съм го направил умишлено или безразсъдно е напълно невярно, както показват доказателствата", допълни той.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
475 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ххс

2023.03.22 | 21:31

1
Умри бе мършо рошава, умри ти и всички английски свине

Добави коментар

Водещи новини