Европейската прокуратура проверява покупката на 600 луксозни автомобила от румънското вътрешно министерство

  • 18 март 2023 18:09

  • 1123
  • 2
Европейската прокуратура проверява покупката на 600 луксозни автомобила от румънското вътрешно министерство
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейската прокуратура и румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) проверяват договор, сключен между Румънската полиция и фирмата Аутомобиле Бавария, за покупката на 600 автомобила Бе Ем Ве, съобщава сайтът на радио Свободна Европа - Румъния.

Изданието отбелязва, че информацията за разследването на Европейската прокуратура е дошла именно от Румънската полиция. По молба на Свободна Европа полицията е изпратила официален отговор, в който посочва, че "е предоставила на Европейската прокуратура всички документи, свързани с тази покупка".

Съгласно компетенциите си Европейската прокуратура, ръководена от бившия главен прокурор на румънската антикорупционна агенция Лаура Кодруца Кьовеши, може да разследва покупки с еврофондове, ако стойността им надвишава 10 000 евро.

Европейската прокуратура уличи в злоупотреби още един евродепутат

Покупката на автомобилите е част от по-голяма програма за оборудване на Румънската полиция, финансирана с пари от Европейския съюз. В случая става въпрос за сделка на стойност 98 милиона леи без ДДС, тоест около 20 милиона евро, отбелязва изданието.

В отговора си до Свободна Европа Румънската полиция отболява, че споменатите автомобили все още не са получени.

Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) също проверява покупката от 2021 г. на полицията, на чиято тръжна процедура се яви само един кандидат след провален първи етап. 

Съдебни източници заявиха за Свободна Европа, че НДБК е образувала през есента на миналата година наказателно дело, след като се е самосезирала. 

Лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния (ССР) Каталин Друла заяви, че е сезирал Европейската служба за борба със измамите и Европейската прокуратура за покупката, направена от полицията, след като анализирал тръжната документация. По думите му тя изглежда така, сякаш е направена с целта да се класира само една фирма, а именно Аутомобиле Бавария. 

"Става дума за европейски фондове и тази кражба трябва да бъде разследвана", заяви през септември миналата година Друла, припомня БТА.

Мая Йорданова
1123 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.19 | 08:35

2
А кога у нас. Най големите джипове отново сме платили на шефовете в енергетиката. СангСонг 5 метра дължина с най НеЕкологичните мотори горят 15 на сто и 20 на сто в града от нашите данъци. Така е и за шефа на пожарната. А когато стане пожар като този навръх Коледа пожарникарите се мотат като че ли са на седянка докато хората умират в сградите

2023.03.18 | 21:00

1
WEF казва, че е време за легализиране на секса и брака с животни, за да насърчи приобщаването

Добави коментар

Водещи новини