"Ню Йорк таймс" съди ЕК за съобщенията между Фон дер Лайен и шефа на “Пфайзер“

  • 14 февруари 2023 10:49

  • 844
  • 4
"Ню Йорк таймс" съди ЕК за съобщенията между Фон дер Лайен и шефа на “Пфайзер“
© Getty Images

Вестник "Ню Йорк таймс" съди Европейската комисия за това, че не е предоставила текстовите съобщения между нейната председателка Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и главния изпълнителен директор на фармацевтична компания "Пфайзер" Алберт Бурла, съобщи "Политико".

Вестникът ще се изправи срещу юристите на ЕС в най-висшата съдебна инстанция на блока с аргумента, че Еврокомисията е правно задължена да публикува съобщенията, които биха могли да съдържат информация за сделките на блока за закупуване на ваксини за COVID-19 на стойност милиарди евро.

Делото е заведено на 25 януари и е публикувано в публичния регистър на Съда на Европейския съюз вчера, но все още няма подробна информация в интернет. Двама души, запознати с въпроса, са потвърдили подробностите по делото пред изданието "Политико".

"Ню Йорк таймс" отказа да коментира делото. В изявление на изданието се посочва: "Таймс" подава много заявления за свобода на информацията и поддържа активен регистър. В момента не можем да коментираме предмета на това съдебно дело".

Европейската комисия не отговори веднага на искането за коментар, посочва "Политико".

Искът е следствие от запитване на европейския омбудсман Емили О'Райли от януари 2022 г., в което се установява лошо администриране в опитите на Еврокомисията да възстанови първоначално текстовите съобщения след подадено заявление за достъп до обществена информация от журналиста от netzpolitik.org Александър Фанта.

Разследването на омбудсмана установи, че Комисията не е поискала изрично от личната канцелария на председателката на ЕК да потърси текстовите съобщения.

Фон дер Лайен и шефът на "Пфайзер" скрили информация по сделката с ваксините?

В отговор комисарят на ЕС по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова заяви, че текстовите съобщения може да са били изтрити поради техния "краткотраен, мимолетен характер".

По-рано германският в. "Билд" заведе редица съдебни дела срещу Еврокомисията, с които искаше да бъдат разкрити документи, свързани с преговорите за покупката на ваксините за COVID-19, произведени от "Пфайзер"/"Бионтех" и "АстраЗенека".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
844 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.02.14 | 13:59

4
niama da e za parvi pat da se sadi tazi prestapnica tazi i vav germania ima delo za krajbi sas orajia
PaulaFox

2023.02.14 | 12:24

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 23 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id369032
Мушка тото не цъфна

2023.02.14 | 11:39

2
Няма корупция в ЕК!!!Те са чисти и справедливи за 72 млрд евро!!
АРТИСТЬТ

2023.02.14 | 11:01

1
МУТРИ ВЬН .

Добави коментар

Водещи новини