Фон дер Лайен и шефът на "Пфайзер" скрили информация по сделката с ваксините?

  • 28 януари 2022 12:57

  • 2878
  • 2
Фон дер Лайен и шефът на "Пфайзер" скрили информация по сделката с ваксините?
© Колаж: Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Омбудсманът на ЕС разкритикува Европейската комисия за неразкриването на SMS комуникация между председателs Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла, осъществена преди сключването на сделката за ваксините за COVID-19, предадоха АФП и Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32870

В отговор на искане на журналист, в рамките на достъпа до обществена информация, ЕК бе обявила, че не пази копия от съобщенията.

Ограниченият начин, по който бе работено по това искане за информация, означава, че изобщо никакъв опит не е правен да се разбере дали съществува някое от съобщенията. Това е под нивото на разумните очаквания за прозрачност и административни стандарти в Комисия, заяви омбудсманът Емили О‘Райли, която също настоя Еврокомисията да провери отново за тези съобщения.

Под ръководството на Фон дер Лайен Комисията оглави предварителната покупка на ваксините срещу COVID-19 за 27-те страни от ЕС.

Над половината от 4,2 млрд. дози, които Еврокомисията е купила или избрала, са "Пфайзер", които го правят най-големия доставчик за усилията за ваксинация в ЕС.

Фон дер Лайен: Ваксинирайте се! ЕС ще достави още милиард ваксини

Но ЕК отказва да разгласи ключови аспекти от своите договор с доставчиците на COVID ваксини, по-специално цени, позовавайки се на търговска тайна, информира БНР.

Активната публична роля на Фон дер Лайен в осигуряване на достъп до ваксини включила и лични разговори с изпълнителния директора на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" Алберт Бурла, който има гръцко и американско гражданство.

Миналата година ЕК отхвърли искането по достъпа до информация за SMS-ите и отказа да каже дали съществуват тези съобщения. Въпреки че самата Фон дер Лайен се е позовавала на тях в медийно интервю. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Владимир Василев
2878 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.01.28 | 13:27

2
Идат трибуналите. Щаба ще виси по бесилките.
ne

2022.01.28 | 13:25

1
e nali der lainoto e nai goliamiat kupuvac ot evropa na vaksini i e polucila nai mnogo komisionni estestveno tce shtev si kontaktuva sas prestapnicite ot pfaizer.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини