Най-важното за пандемията от ковид през последната седмица

  • 27 януари 2023 11:01

  • 489
  • 1
Най-важното за пандемията от ковид през последната седмица
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Заразените с коронавирус от началото на пандемията по света достигнаха днес 674 398 658. Починали след заболяване от ковид са 6 755 632 души, показва специализираният сайт за статистически данни "Уърлдометър".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33011

Ето най-важните развития в борбата с пандемията от изминалата седмица, разделени по държави.

ИСПАНИЯ

Почти три години след началото на пандемията от ковид Испания ще прекрати задължителното използване на маски в обществения транспорт, пише БТА.

Испанската министърка на здравеопазването Каролина Дариас заяви вчера, че ще препоръча на правителството да премахне здравната разпоредба, когато кабинетът се събере на 7 февруари.

Маските ще останат задължителни в болниците, други здравни заведения, зъболекарските кабинети и аптеките.

Те станаха задължителни както на закрито, така и на открито през май 2020 г., когато страната се съвземаше от първоначалната вълна на коронавируса. В крайна сметка това беше отменено през април миналата година и носенето им остана задължително само в обществения транспорт и здравните центрове.

Испания успя да се справи с пандемията благодарение на ваксинирането на над 90 процента от населението си.

КИТАЙ

Новите коронавирусни инфекции в Китай са достигнали връхна точка от над 7 милиона на ден около 22 декември, а смъртните случаи са достигнали дневен пик от над 4000 на 22 януари, съобщи в сряда Центърът за контрол и превенция на заболяванията в страната.

Данните, публикувани на уебсайта на центъра, бяха оповестени, след като през уикенда виден правителствен учен заяви, че 80 процента от 1,4-милиардното население на Китай вече се е срещало с вируса, което отдалечава възможността за голям скок на инфекциите през следващите два или три месеца.

Според правителствени данни близо 60 000 души с ковид са починали в болница към 12 януари, приблизително месец след като Китай внезапно премахна строгата си политика на нулев ковид.

Някои експерти обаче заявиха, че тази цифра вероятно е значително по-ниска от реалния брой, тъй като не включва починалите у дома и защото много лекари са заявили, че са разубеждавани да посочват ковид като причина за смъртта.

След като в продължение на почти три години Китай прилагаше строги мерки за борба с коронавируса, преди седем седмици той внезапно прекрати налагането на принудителни карантини и широкомащабни тестове. Оттогава насам постъпват съобщения за претъпкани болници, претоварени крематориуми и недостиг на лекарства.

СЕВЕРНА КОРЕЯ

Властите в Северна Корея са разпоредили петдневен локдаун в столицата Пхенян поради нарастване на случаите на неуточнено респираторно заболяване, се казва в съобщение на севернокорейското правителство.

В него не се споменава нищо за КОВИД-19, но се казва, че жителите на столицата са задължени да останат по домовете си до неделя включително и че трябва да измерват температурата си по няколко пъти на ден, отбелязва южнокорейският информационен портал Ен Кей нюз, който следи новините от КНДР.

Вчера южнокорейската медия съобщи, че жителите на Пхенян са се запасили със стоки в очакване на по-строги мерки. Не е ясно дали са наложени нови локдауни и в други райони на страната.

Китай спира визите за посетители от Южна Корея

Северна Корея призна за първото си огнище на коронавирус миналата година, но до август обяви победа над вируса.

Властите така и не потвърдиха колко души са се заразили, защото не разполагат със средства за масово тестване. Вместо това Пхенян съобщаваше за ежедневния брой пациенти с "треска", като броят им достигна 4,77 милиона от около 25-милионното население. Но от юли насам не съобщава за подобни случаи.

Държавните медии продължиха да съобщават за антипандемични мерки за борба с респираторните заболявания, включително и грип, но но все още не са съобщили за заповедта за затваряне.

ЯПОНИЯ

Япония ще категоризира ковид в една група с обикновените инфекциозни заболявания като сезонния грип от 8 май.

Японското правителство планира да отмени противоепидемичните разпоредби за събитията, като позволи на зрителите да викат и да се радват дори когато залата е пълна. Понастоящем говоренето на висок глас е разрешено на събития с голяма посещаемост като професионални спортни мачове или концерти само ако залата или стадионът са пълни на под 50 процента.

Но тъй като в страната се наблюдава тенденция към намаляване на броя на новите случаи на коронавирус, правителството възнамерява да отмени ограниченията продължаващата вече три години. Въпреки това от посетителите ще бъде поискано да продължат да носят маски.

ЮЖНА КОРЕЯ

Южна Корея съобщи, че ще продължи да ограничава влизането на пътници от Китай до края на февруари поради опасения, че разпространението на коронавируса в тази страна може да се засили след тържествата за Лунната нова година.

В началото на януари Южна Корея спря издаването на повечето краткосрочни визи в консулствата си в Китай, като се позова на опасения за рязкото увеличаване на заболеваемостта в страната, която внезапно облекчи противоепидемичните мерки през декември, и на възможността за появата на нови мутации.

Южна Корея също така изиска от всички пътници от Китай, Хонконг и Макао да представят отрицателни резултати от тестове, направени 48 часа преди пристигането им, и да ги подложи отново на тестване след пристигането им.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Росица Валентинова
489 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
BOCOVID-19

2023.01.27 | 11:36

1
ГЕРБАВАТА ЧУМА Е ПО- ОПАСНА !! ВОДИ ДО КРЕТЕНИЗЪМ , ОНАНИЗЪМ И АНАЛЕН СЪРБЕЖ !

Добави коментар

Водещи новини