Китай спира визите за посетители от Южна Корея

  • 10 януари 2023 11:27

  • 421
  • 0
Китай спира визите за посетители от Южна Корея
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китайското посолство в Сеул каза днес, че е спряло да издава краткосрочни визи за посетители от Южна Корея, предаде Ройтерс. Това е една от първите реакции на Пекин срещу налагането на антиковид мерки за пътници от Китай, където вирусът се разпространява изключително бързо.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Китай отвори границите си в неделя след три години изолация, като премахна последната голяма рестрикция, която бе част от динамичната местна политика за “нулев ковид“. Тя започна да се разхлабва началото на миналия месец след исторически протести против ограниченията.

След разхлабването на мерките китайските власти спряха да публикуват дневни данни за заболеваемостта и съобщават за по-малко смъртни случаи за ден, откакто политиката взе обратен завой. СЗО оспорва данните, тъй като има данни за ръст в търсенето на услуги от погребални агенции, пише БТА.

САЩ, Южна Корея, Франция и много други страни предложиха задължително тестване на китайски пътници в отговор на разрасналата се пандемия там. Въпреки че Пекин изисква ковид тестове за всички пътници, които влизат в Китай, служители заплашиха миналата седмица, че ще отмъстят на държавите, налагащи задължително тестване за пътуващи от Китай. Първият такъв ход е временно спиране на издаването на краткосрочни визи за посетители от Южна Корея от китайското посолство в Сеул.

Посолството написа в китайската платформа Уичат, че ще преустанови новата промяна в зависимост дали Южна Корея ще премахне "дискриминационните ограничения за влизане" на пътници от Китай. Съобщението идва ден след проведено телефонно обаждане между китайския външен министър Цин Ган и южнокорейския му колега Пак Джин, в който беше повдигнат въпроса за ограниченията.

Южна Корея въвежда тестове за ковид за пристигащите от Китай

Китай отхвърли критиката за официалните данни, които споделя пред широката общественост, смятайки обвиненията за опит за клевета на неговия успех в начина, по който се справя с пандемията. Пекин заяви, че бъдещите мутации на вируса най-вероятно ще бъдат по-заразни, но ще причинят по-малко вреди върху организма.

Държавните медии днес продължиха да омаловажават сериозността на ковид разпространението.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Цветелина Кирилова
421 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини