Профсъюзите във Франция подготвят мащабни стачки заради пенсионната реформа на Макрон

  • 12 януари 2023 14:09

  • 270
  • 0
Профсъюзите във Франция подготвят мащабни стачки заради пенсионната реформа на Макрон
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Профсъюзите, представляващи френските петролни работници, призоваха за стачки срещу пенсионните реформи на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на. Те заплашиха да повторят затварянето на рафинерии и складове, което предизвика хаос миналата година.

Планираните за 19 и 26 януари и за 6 февруари стачки ще включват "спиране на инсталациите на рафинериите, ако е необходимо", заяви Ерик Селини, национален координатор на синдикалната федерация CGT в енергийния гигант TotalEnergies.

Стачките ще означават "намаляване на производството" и "спиране на доставките", каза той пред АФП.

Протестът на 19 януари ще съвпадне с националния ден на стачки и демонстрации, подкрепен от всички големи синдикални федерации във Франция, срещу пенсионните планове на Макрон.

Представителите на работниците възразяват срещу предложеното от правителството повишаване на законоустановената пенсионна възраст с две години до 64 години и по-бързото увеличаване на минималния брой години осигурителен стаж, необходим за получаване на пълна пенсия.

24-часовата стачка на петролните работници на 19 януари може да бъде последвана от 48-часова стачка на 26 януари и 72-часова стачка на 6 февруари.

Френското правителство представя пенсионната реформа на фона на силно обществено недоволство

Седмиците на стачни действия в рафинериите и складовете през есента доведоха до недостиг на гориво, като на много бензиностанции се образуваха огромни опашки.

Съобщението на петролните работници последва призивите за стачки в транспортния сектор от сряда, които спънаха дейността по време на последното предложение на Макрон за пенсионна реформа през 2019-2020 г.

Министрите се опитаха да омаловажат рисковете от стачки и демонстрации, които принудиха тогавашния президент Жак Ширак да се откаже от пенсионната реформа през 1995 г.

"Тази стачка може да се случи, без да блокира страната", заяви министърът на обществените услуги Станислас Герини пред телевизионния канал Cnews. 

Виолета Симеонова
270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини