Френското правителство представя пенсионната реформа на фона на силно обществено недоволство

  • 09 януари 2023 12:13

  • 409
  • 0
Френското правителство представя пенсионната реформа на фона на силно обществено недоволство
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Правителството, назначено от френския президент Еманюел Макрон, се готви утре да продължи с опитите си за въвеждане на пенсионна реформа в страната на фона на ожесточена съпротива от страна на профсъюзите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Френският премиер Елизабет Борн се очаква да представи повече подробности за пенсионната реформа. Най-вероятно тя ще включва удължаване на минималната възраст за пенсиониране, която е 62 години в момента, на 64 или 65 години, отбелязва Ройтерс.

Франция е една от развитите държави с най-ниска възраст за право на пенсиониране. Тя отделя повече в сравнение с много от останалите държави за пенсии, като през 2021 г. средствата се равняват на 13,8 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, информира онлайн порталът statista.com.

Пенсионната реформа във Франция винаги е била особено чувствителен въпрос. В момента тя може да предизвика още по-голямо обществено недоволство на фона на нарастващите разходи за живот, отбелязва Ройтерс.

Макрон очаква задълбочаване на проблемите във френското здравеопазване

Френското правителство е категорично, че преструктуриране на пенсионната система в страната е необходимо, за да не се стигне до нейния финансов срив през идните години.

Ако кабинетът, назначен от Макрон, успее да въведе реформата, то това ще бъде сериозен политически успех за френския президент, чиято партия изгуби мнозинството си в парламента на страната през миналата година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини