Икономисти прогнозират тежка и продължителна рецесия във Великобритания

  • 03 януари 2023 13:51

  • 708
  • 0
Икономисти прогнозират тежка и продължителна рецесия във Великобритания
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Великобритания ще бъде изправена пред една от най-тежките рецесии и най-слабото възстановяване сред страните от Г-7 през предстоящата година, като домакинствата ще платят тежка цена при провал на правителствената политика. Това заявяват икономисти, анкетирани от "Файненшъл таймс". 

Ясно изразено мнозинство сред запитаните 101 водещи експерти в годишното проучване на финансовото издание  заявяват, че инфлационният шок, причинен от пандемията и войната в Украйна, ще продължи по-дълго в Обединеното кралство, отколкото другаде.

Според тяхното мнение това ще принуди "Банк ъв Ингланд" (Bank of England)  да поддържа водещите лихви високи, а правителството - да се придържа към консервативна фискална политика. 

Над четири пети от анкетираните прогнозират, че Великобритания ще изостане от партньорите си - британският брутен вътрешен продукт вече се свива и се очаква тенденцията да продължи и през по-голямата част от 2023 година.

Икономиката на Великобритания се е свила повече от очакваното

Резултатът вероятно ще бъде засилено свиване на доходите на домакинствата, тъй като по-високата цена на кредитирането засилва затрудненията, предизвикани от поскъпването на храните и енергията. 

 "Рецесията през 2023 г. ще се усети много по-теежко от икономическото въздействие на пандемията", посочва Джон Филпот, независим икономист, специализиран в тенденциите на трудовия пазар. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
708 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини