Рискът от рецесия в еврозоната расте

  • 28 ноември 2022 13:44

  • 386
  • 1
Рискът от рецесия в еврозоната расте
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Рискът от рецесия в еврозоната нараства. За това предупреди Петер Казимир, управител на централната банка на Словакия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Представяйки доклад за финансовата стабилност в Словакия, обаче той посочи, че Централната банка планира да продължи да повишава лихвените си проценти "въпреки неблагоприятното икономическо развитие".

По-рано Европейската комисия разкри, че нейните прогнози сочат значителен спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г.

Миналата седчица заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндо предположи, че инфлацията може или да е достигнала своя пик, или да е "много близо" до него. Според него инфлацията няма да нарасне много през следващите 3 до 4 месеца, след което очаква тя да започне да спада.

Има ли риск от валутна криза в Европа?

ЕЦБ повиши лихвените проценти с най-бързите темпове в историята си, за да се бори с инфлацията, която достигна 10,7% в еврозоната през октомври, най-високата откакто започна да се води статистика през 1997 г. и далеч над целта на банката от 2%.

Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, причинени от съкращенията на доставките на газ от войната на Русия в Украйна и от тесните места в доставките на части и суровини, тъй като търсенето се възстановява от ограниченията, наложени по време на пандемията от коронавирус.

В отговор централната банка повиши своите показатели с цели два процентни пункта от юли насам.

Калина Христова
386 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 17:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини