ЕК има 35 млн. евро за борба с бедствията

  • 12 юли 2012 13:50

  • 660
  • 1
ЕК има 35 млн. евро за борба с бедствията
© булфото

Европейската комисия съобщи днес, че за тази година са предвидени 35 млн. евро в помощ на хора, изложени на риск от природни бедствия.

Милиони хора от най-уязвимите и най-бедните общини в Централна Америка, Централна Азия и Кавказкия регион, Югоизточна Азия и Южна Африка, ще се възползват от програмата на Европейската комисия за готовност при бедствия, се посочва в съобщението на комисията. Повишаването на защитеността на хората, които са изложени на природни стихии, е ключов елемент от нашата политика за хуманитарна помощ, коментира по този повод еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.
По нейните думи прости мерки за готовност при бедствия като ранното предупреждение, изграждането на къщи над земята в зони, застрашени от наводнения, или предоставянето на лодки в такива райони, могат да доведат до спасяването на човешки живот, домове и поминък. За нас намаляването на риска от бедствия е инвестиция, а не разход - на практика едно евро, похарчено за мерки за готовност при бедствия, ни спестява 7 евро за реакция, допълва Георгиева, цитирана в съобщението.

Новоосигурените средства ще бъдат насочени към региони, особено уязвими на природни бедствия. Десет млн. евро са предназначени за Централна Америка (Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Панама), 11 млн. евро - за Югоизточна Азия (Камбоджа, Индонезия, Лаос, Филипините, Източен Тимор и Виетнам, Мианма и Тайланд), 8 млн. евро - за Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) и Кавказкия регион (Армения, Азербайджан и Грузия), а 6 млн. евро - за Южна Африка (Мадагаскар, Мозамбик, Малави и Намибия)

Последвайте канала на

БТА
660 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ф-1

2012.07.12 | 15:03

1
Какъв патос!Особенно очиларката. Все едно са на свадба и се хвалят кой е дал по-скъп подарък./с чужда пита...../

Добави коментар

Водещи новини