Кристалина Георгиева: Доброволческа служба да има в цялата страна

  • 09 юли 2012 17:04

  • 674
  • 2
Кристалина Георгиева: Доброволческа служба да има в цялата страна
© Булфото

В цяла България трябва да бъде създадена доброволческа служба, по подобие на софийската. Тази необходимост изтъкна еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, която, в присъствието на вътрешния министър Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, коментира последните горски пожари в страната, съобщава БТВ.

В Закона за защита при бедствия е предвидено създаването на доброволческа служба, като в Софийска община такава вече е направена – има подготвени хора, които разполагат с облекло и техника. Такава организация обаче е нужна в цялата страна, както и повече техника, тъй като рисковете от бедствия в световен мащаб са все по-големи, подчерта Георгиева.

„Излезе докладът на Междуправителствения панел по климатични изменения, който ни каза, че ще имаме повече пожари, повече наводнения, повече засушавания, повече бури. Затова ние трябва да се оборудваме за бедствията на бъдещето, а не за това, което е било в миналото”, добави еврокомисар Георгиева.

Тя даде положителна оценка на действията по погасяването на пожара в "Бистришко бранище", наблягайки на добрата съвместна армия между армията и пожарникарите.

„Сформиран е щаб, обединени са силите на всички, които участват, и пожарът е погасен, което е най-видното доказателство, че хората са се справили на труден терен. Моите експерти – хората, които работят в Европейската служба за гражданска защита - оцениха много положително това, което направиха в България. Имаше в един момент сигнал, че може да се наложи помощ, но българските служби бързо коригираха това, което трябва да получат от Европа, и казаха, че нямат нужда от допълнителен хеликоптер”, коментира още българският еврокомисар с уточнението, че по време на разгара на огнената стихия на Витоша румънски вертолет е бил готов да се притече на помощ.

Във връзка с причините за пожара във резервата "Бистришко бранище" вицепремиерът Цветанов каза, че към момента няма точна версия. "Колегите работят - когато има нещо, ще информираме", допълни шефът на МВР.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, еко министърът Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко и столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска посетиха софийското село Бистрица, където заседаваше оперативния щаб, създаден заради пожара, и се срещнаха с участвалите в гасенето.

Последвайте канала на

674 2

Коментари 2

Добави коментар

2012.07.10 | 08:16

2
като им гледа човек приповдигнатото настроение, ще каже, че държавата ни цъфти и връзва и следват бурни ръкоплескания.
аз

2012.07.09 | 18:51

1
Тая не можа един цент да уреди за наводненията в Хасковско.Иначе е голяма работа,кифла смотана,пача,

Добави коментар

Водещи новини