Букурещ предупреди: Австрия ще плаща за загубите на Румъния, ако страната не влезе в Шенген

  • 08 декември 2022 14:37

  • 1569
  • 3
Букурещ предупреди: Австрия ще плаща за загубите на Румъния, ако страната не влезе в Шенген
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

„Ако австрийците ще упражняват политическото си его в Европейския съюз, свързано с предстоящите избори през януари, ще плащат по 200 милиона евро икономически загуби месечно от забавянето на присъединяването на Румъния към Шенген“. Това заяви председателят на Асоциацията за чиста енергия и борба с климатичните промени Ръзван Николеску, цитиран от Aджерпрес. Той направи коментара днес на пресконференция, организирана от Националния съвет на малките и средни частни предприятия в Румъния.

По думите му и австрийският канцлер Карл Нехамер, и австрийският вътрешен министър Герхард Карнер на практика се опитват да вземат за заложници всички ценности и принципи на Европейския съюз от създаването на организацията. 

„Не вярвам, че нещата ще останат така. Въпрос на уважение е към 30 милиона румънски и български граждани. Това е и икономически проблем. Ако не го осъзнаем, трябва да отидем до всички наши гранични контролно-пропускателни пунктове на запад и да видим хора там, които стоят с дни, за да преминат граничния пункт. И има километри с тирове“, подчерта Николеску. 

Заради България и Румъния: Германия и Люксембург заплашват да блокират Хърватия за Шенген

"През тези 11 години, в които не станахме част от Шенгенското пространство, сумата от загубите на база БВП е около 25 милиарда евро", добави Николеску, като се позова на анализ, извършен от консултантска компания Биг 4 (Big 4), пише БТА.

Цветелина Кирилова
1569 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.12.08 | 18:14

3
Докато ни управляват руските подл оги Радев Нинова копейкин Кирил Петков Христо Иванов ще видим шенген ...ама друг път.
Дон малкия Асенчо

2022.12.08 | 15:16

2
Така се прави. Затова ще ни разделят от Румъния. Там има политици с топки. А тукашните са с п..ки!

2022.12.08 | 14:55

1
България да се учи как се води политика, а не да слуша началници. С дадакване затриха икономика за 460 милиарда днешни пари, без да броим пропуснати ползи. Срам

Добави коментар

Водещи новини