Вьоса Османи: Косово ще подаде молбата си за членство в ЕС в края на тази година

  • 06 декември 2022 13:35

  • 343
  • 1
Вьоса Османи: Косово ще подаде молбата си за членство в ЕС в края на тази година
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Президентът на Косово Вьоса Османи каза днес в Тирана, че Косово ще подаде молбата си за членство в ЕС в края на тази година, предадоха информационните агенции.

„Както ще заявя днес пред лидерите на ЕС, Косово ще подаде молбата си за членство в ЕС в края на тази година. Това е среща между ЕС и Западните Балкани, не е мястото за диалог или преговори между Косово и Сърбия. Това е процес, който трябва да се фокусира върху взаимното признаване“, каза Османи преди началото на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Османи подчерта, че Косово подкрепя политиката на ЕС по отношение на външните работи и въпросите на сигурността, включително „съгласуване на санкциите срещу Русия, както и в отхвърлянето на всяко зловредно влияние на фактори като Русия и Китай“, предаде ДПА.

Косово е една от шестте държави от Западните Балкани. Страната се отдели от Сърбия през 1999 г. и обяви независимост през 2008 г., припомня агенцията.

Преди началото на срещата, която се провежда днес в Тирана, Вьоса Османи каза също, че „ЕС трябва да премине от думи към дела, особено що се отнася до либерализацията на визите за гражданите на Косово“, предаде Евронюз Албания. 

Радев пред Вьоса Османи-Садриу: Бъдещето на Косово е в Европейския съюз

На срещата на върха в Тирана днес ще присъстват 27 европейски лидери, придружени от съответните делегации, пише Евронюз Албания.

Междувременно, успоредно със срещата на върха, ще се проведе и протест, свикан от опозиционната Демократическата партия. Председателят на ДП Сали Бериша съобщи, че протестът ще се проведе в 12:00 ч. (13:00 ч. българско време) .

Виолета Симеонова
343 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.06 | 15:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини