Премиерът на Косово Албин Курти: Страната ни ще кандидатства за членство в ЕС преди края на 2022 г.

  • 27 октомври 2022 21:41

  • 360
  • 3
Премиерът на Косово Албин Курти: Страната ни ще кандидатства за членство в ЕС преди края на 2022 г.
© Getty (архив)

На срещата си днес с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е министър-председателят на Косово Албин Курти я информира за непрекъснатия напредък на балканската страна по икономическите и демократични показатели, в сферата на правосъдието и борбата с престъпността и корупцията, предаде агенция КосоваПрес, цитирана от БТА.

Министър-председателят в Прищина изтъкна констатациите и международните доклади, които потвърждават постепенния, но непрекъснат напредък на Република Косово в много области. За пример Курти даде доклада на Световния проект за правосъдие, който освен че класира Косово на първо място в региона по отношение на върховенството на закона, постави Косово на второ място в света като страна с най-голям напредък в тази област.

По отношение на пътя към Европейския съюз премиерът Курти каза, че Косово ще кандидатства за членство в ЕС преди края на тази година.

Освен това по отношение на либерализирането на визите премиерът Курти каза, че държавата на Балканите е изпълнила всички критерии и че гражданите заслужават либерализацията.

Фон дер Лайен: Косово заслужава визите да отпаднат

Европейският съюз е постоянен партньор на Косово. На днешната среща беше потвърдена спешна бюджетна помощ от 75 милиона евро за Косово за справяне с енергийната криза.

От името на правителството и народа на Косово, премиерът Курти изрази своята благодарност за тази подкрепа, която пряко ще помогне за минимизиране на ефектите от енергийната криза върху гражданите на Косово.

След срещата Курти и Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е посетиха заедно сградата на Факултета по архитектура, която благодарение на финансирането от Европейския съюз вече разполага с нова система за централно отопление.

Валери Зайцев
360 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.10.28 | 07:17

3
Ахааа искате да сте роби на Урсула и да зачиствате държавата си като ншата

2022.10.27 | 23:57

2
Косово е Сърбия. Донбас е Русия.
PaulaFox

2022.10.27 | 23:14

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини