Украинската ядрена агенция съобщи за "безпрецедентна" кибератака от Русия

  • 17 август 2022 09:49

  • 415
  • 0
Украинската ядрена агенция съобщи за "безпрецедентна" кибератака от Русия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Украинската ядрена агенция "Енергоатом" съобщи за "безпрецедентна" кибератака срещу своя уебсайт, съобщава "Франс прес".

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 965

Уточнява се, че дейността й не е била нарушена.

"На 16 август 2022 г. беше извършена най-мощната кибератака от началото на руската инвазия срещу уебсайта на "Енергоатом", информира операторът в "Телеграм".

В съобщението се посочва, че атаката е била извършена от руска територия.

По данни на "Енергоатом" руските хакери са използвали повече от 7 милиона интернет бота, за да атакуват интернет страницата в продължение на три часа. Нападението обаче "не оказа значително влияние върху работата на уебсайта на "Енергоатом".

Руски канал в Telegram, наречен "народна киберармия", около обяд вчера призова своите последователи да атакуват уебсайта на украинския ядрен оператор.

Кибератаката идва в момент, когато се засилва напрежението около Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна - най-голямата в Европа. Тя беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. През последните дни централата беше обстрелвана, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Нови взривове избухнаха в Крим

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

От своя страна постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че демилитаризацията на Запорожката АЕЦ, предложена от генералния секретар на ООН, ще я направи по-уязвима, тъй като че руските войски "охраняват" централата, включително от терористи.

Впоследствие от окупационната администрация на Запорожка област заявиха, че ръководството на ООН и ръководителят на дипломацията на ЕС трябва да обявят не демилитаризация, а да въведат режим на тишина и да предвидят не само санкции за нарушаването му, но и най-строги санкции за обстрел на атомни електроцентрали.

Калина Христова
415 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини