Фермер се топли със зърно, излизало му по-евтино от дървата

  • 18 ноември 2022 15:31

  • 6231
  • 6
Фермер се топли със зърно, излизало му по-евтино от дървата
© gettyimages

Фермер в Литва трябва да изгаря за отопление на дома си овеса, който отглежда като фураж за овцете си, и пшеницата, използвана за приготвяне на хляб, след като цената на дървените пелети рязко скочи след инвазията на Русия в Украйна, съобщава БТА.

Тъй като вносът на дървени продукти от Русия и нейния съюзник Беларус беше забранен поради санкции, пелетите, които Петрас Вайтелис използва за отопление, скочиха до 600 евро за тон, над три пъти повече от миналата година.

Тъй като цената, на която е могъл да продаде зърното, е била почти същата, Вайтелис е сметнал за най-разумно да го изгаря за топлина.

Изолацията на жилището намалява с до 60% сметките за топло

"Аз съм фермер, така че сърцето ме боли, когато правя това. Изгарям хляб за гориво. Роден съм да отглеждам зърно за хляб, за храна, но икономическата криза ме кара да правя това", разказа Вайтелис пред Ройтерс във фермата си в Азуолайчай, село в централна Литва.

Той е установил, че овесът е най-доброто зърно за изгаряне в печката, смесен с дървесни пелети, за да поддържа пламъка. През най-студените зимни дни смята да добави и пшеница, която е по-калорична.

"Ще трябва да продам 6 тона овес за 1 тон дървени пелети. В такъв случай, кой глупак би горил дървесни пелети, а не овес?", коментира Вайтелис, допълвайки, че овесът бил предназначен за овцете му, затова ги заклал рано.

Недостигът на дървесина и дървесен чипс започна в началото на тази година, когато вносът беше забранен, и тази ситуация може да продължи и след непосредствената криза поради времето, необходимо за отглеждането на дърветата.

Голяма част от оставащите доставки на дървесен чипс бяха продадени в Западна Европа, тъй като растящите цени на газа увеличиха търсенето на алтернативни горива, обясни Вайдас Йонутис, ръководител на търговията на балтийската борса за биогорива "Балтпул" (Baltpool). Той добави, че недостигът е толкова остър, че сега изгарят по-качествена дървесина, която миналата година би се използвала за направата на мебели.

"Цените вече са се стабилизирали и виждаме инвестиции в дърводобивната промишленост, които ще увеличат предлагането. Но ще отнеме 2-3 години, за да дадат резултат, и не мисля, че дървеният чипс някога ще стане толкова евтин, колкото беше преди инвазията", заключи Йонутис.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6231 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:13

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:12

5
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
....олеле, олеле

2022.11.18 | 23:02

4
Какви новини, че нали и вие налагахте санкции на руснаците ??
кико

2022.11.18 | 18:04

2
от санкциите се очакваше РУСИЯ ДА ГРИЗНЕ ДЪРВОТ А ТЯ КВА СТАНА ?УРКИТЕ ЩЕ ГО ГРИЗНАТ ЯКО
Мавродиев

2022.11.18 | 22:26

3
Ние ще го преживеем. Но руските орки тепърва ще гризат дървото
PaulaFox

2022.11.18 | 16:46

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини