Изолацията на жилището намалява с до 60% сметките за топло

  • 14 ноември 2022 12:09

  • 626
  • 1
Изолацията на жилището намалява с до 60% сметките за топло
© Novini.bg/ Canva

Ръст в търсенето на дограми и изолации заради очакваните високи сметки за енергия тази зима. Това отчитат търговците в началото на новия отоплителен сезон. Според експертите добрата изолация може да ни спести между 30 и 60% от месечните фактури за ток, газ или парно, посочва NOVA.

Всяка инвестиция в изолация на апартамента ни гарантира по-ниски сметки за отопление. За да постигнем максимален ефект, трябва да обърнем внимание на всеки елемент от сградата – от пода, през стените и прозорците до покрива.

Заради очакваните високи сметки за отопление все повече потребители през последните месеци инвестират в нова топлоизолация или дограма за дома си, отчитат и търговците.

Ток и парно - най-предпочитан начин за отопление и тази зима

„Има повишено търсене, което е проблем за цяла Европа. Всички производители са изключително натоварени. В европейски мащаб има недостиг на такива материали, защото търсенето е сериозно. Фирмите, които изпълняват такъв тип дейности, са претоварени”, коментира инж. Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството.

„Всеки шок в цените на енергията винаги е бил съпроводен с качествен скок в строителството. Това се е наблюдавало през 70-те години, когато е бил шокът с цените на петрола. Това нещо няма начин да не се повтори и при сегашната ситуация”, смята търговецът на дограми Тодор Димитров.

През последните месеци заявките за поставяне на изолации по стени, покриви и подове не спират, разказват и майсторите в строителството.

„Най-важното – запазва равномерна температура и не допуска влагата в помещенията”, каза управителят на строителна фирма Марио Стоянов.

Радина Лазарова
626 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ஜ☺Maгдaлeнa Taшeвa☺ஜ

2022.11.14 | 15:13

1
☞TЪПИ AЛЧНИ OBЦE!☜ ➤Caнирaйтe за да ocтaнете бeз жилища!☜☞: tiny.cc/ydayuz ☞CTO гoдини ЗATBOP зa CATAНATA-БЪЛГAРОУБИЕЦ Боко-Канибала от Бaнкя: yerl.org/RA4Nt

Добави коментар

Водещи новини