Компанията-оператор на „Северен поток“ проучва мястото на изтичането на газ

  • 27 октомври 2022 22:29

  • 1584
  • 6
Компанията-оператор на „Северен поток“ проучва мястото на изтичането на газ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Кораб, плаващ под руски флаг, нает от консорциума „Норд Стрийм (Nord Stream AG), оператор на газопровода „Северен поток 1“, за първи път извършва  проучвания в района на изтичането на газ в Балтийско море, съобщи БТА, позовавайки се на шведските ВМС.

Както Швеция, така и Дания стигнаха до заключението, че изтичането на газ миналия месец от четири тръби на "Северен поток“ е било причинено от експлозии, но не съобщават кой може да е отговорен за това действие. Световни лидери нарекоха случилото се саботаж.

По-рано този месец шведските прокурори и полиция извършиха обследване на мястото на престъплението, но военноморските сили на скандинавската страна вчера заявиха, че ще проведат собствено проучване. "Преди известно време консорциумът заяви, че иска да направи оглед на мястото на експлозиите… За да да се направи обикновено подводно проучване, не е необходимо никакво разрешение от нас", каза пред Ройтерс говорител на шведските ВМС.

Швеция затваря района около течовете на "Северен поток"

„Норд Стрийм“, чийто мажоритарен собственик е руската компания „Газпром“, не отговори веднага на молбата за коментар.

Швеция отхвърли призивите на руските власти да участват в разследването или с тях да бъдат споделени някакви констатации, преди то да бъде завършено.

Собственикът на газопровода "Северен поток 2" също заяви, че планира да проведе свое собствено разследване, но след известно време, заяви говорителят на военноморските сили.

Норвегия, която понастоящем е най-големият доставчик на природен газ за Европа, е увеличила проверките на тръбопроводите си след взривовете по тръбите на "Северен поток", заяви пред Ройтерс ръководителят на инфраструктурата за доставка на газ на страната.

Намаляващите потоци газ от Русия, която някога доставяше 40% от необходимото на Европа синьо гориво, принуди ЕС да решава как да реагира на покачващите се цени, които увеличиха разходите  на домакинствата и предприятията.

Консорциумът „Норд Стрийм“ все още не е получил разрешение от Дания да проучи щетите по газопровода в изключителната икономическа зона на Дания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1584 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.10.28 | 07:40

4
ЦРУ ВЗРИВИ ТPЪБИТЕ. НЯМА ПО-ГОЛЕМИ ТЕPOРИCТИ ОТ ТЯХ НА ЦЕЛИЯ СВЯТ.
Фред

2022.10.28 | 11:48

6
А Русия стои като невинна
Американските Терористи

2022.10.28 | 07:42

5
СЕГА СЕ КАНЯТ ДА ВЗРИВЯТ МРЪСНА БОМБА В УКРАЙНА.
Анонимен

2022.10.27 | 22:57

1
Питайте Путин той знае какво е поръчал.

2022.10.27 | 23:52

3
Поръчал, те троски педал. Скоро ще висиш, на някое дърво.
PaulaFox

2022.10.27 | 23:14

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини