На референдуми швейцарците "спасиха" интензивното животновъдство и решиха жените да работят с една година повече

  • 25 септември 2022 15:11

  • 1340
  • 2
На референдуми швейцарците "спасиха" интензивното животновъдство и решиха жените да работят с една година повече
© Getty (архив)

На произведени днес референдуми швейцарците "спасиха" интензивното животновъдство и решиха жените да работят с една година повече, преди да получат право на пенсия, предаде Франс прес, като се позова на прогнозни резултати.

Целта на една от инициативите е да бъде стабилизирана швейцарската социална система, която е подложена на огромен натиск със застаряването на населението и излизането в пенсия на поколението, родено след Втората световна война, т. нар. бейби бумъри.

Съгласно одобреното днес с 51 процента от гласовете предложение жените ще трябва да се пенсионират, подобно на мъжете, на 65 години, вместо на 64, както е сега, за да получат право на пълна пенсия.

Жените в Швейцария взимат с 43% по-малко от мъжете

Преди това, швейцарците отхвърлиха подобни инициативи на два пъти - през 2004 и 2017 г.

За сметка на това швейцарците отхвърлиха предложението за забрана на интензивното животновъдство. То предвиждаше на практика да бъдат затворени почти всички индустриални ферми в страната. Правителството се обяви против инициативата, внесена от природозащитни групи, искащи домашните животни да бъдат гледани при по-добри условия, като се аргументира, че това би довело до повишаване на цените на основни хранителни продукти.

Проучванията на общественото мнение доскоро показваха, че мнозинството швейцарци подкрепят предложението. Тенденцията обаче се обърна на фона на опасенията от поскъпване на живота и след като животновъди предупредиха, че ще им е трудно да приложат инициативата на практика. В резултат предложението бе отхвърлено днес с резултат от 63 процента от гласовете.

Последвайте канала на

Novini.bg
1340 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.09.25 | 16:39

2
ЕС обаче прави обратното.
А референдум

2022.09.25 | 15:47

1
За нато и ес, КОГА?

Добави коментар

Водещи новини