Жените в Швейцария взимат с 43% по-малко от мъжете

  • 07 септември 2022 14:32

  • 829
  • 0
Жените в Швейцария взимат с 43% по-малко от мъжете
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Жените в Швейцария печелят над 40 на сто по-малко от мъжете и разполагат с по-малко натрупани средства за пенсии. Това показва доклад за разликата в заплащането на жените и мъжете, приет от правителството в сряда, цитирайки високия дял на жените, работещи на непълно работно време, предаде Ройтерс.

Проучването на правителството за общата разлика в доходите между половете (Gender Overall Earnings Gap - GOEG), възложено от парламента на страната през 2019 г., показа, че Швейцария изостава в това направление от средните нива в Европейския съюз.

"През 2018 г. GOEG за Швейцария беше 43,2%. Това означава, че доходите на жените са с 43,2% по-ниски от тези на мъжете за всички отработени часове във възрастовата група между 15 и 64 години", се посочва в изявление на националната статистическа служба.

През 2020 г. разликата в размера на пенсиите на жените и мъжете е била 34,6 процента, се посочва още в доклада, цитиран от БТА.

Швейцария е на ръба на енергийна криза

Общата годишна пенсия за жените е средно 35 840 швейцарски франка (36 755 евро), или с 18 924 франка по-ниска от тази за мъжете. 

Данните идват преди швейцарските гласоподаватели да решат на референдум на 25 септември дали да реформират държавната пенсионна система, като повишат пенсионната възраст на жените с една година до 65 години и да се изравни с тази за мъжете.

В друг въпрос ще се решава дали да бъдат увеличени ставките на данъка върху добавената стойност, за да се подпомогне финансирането на пенсионната системата.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
829 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини