Манекен Пис с кукерска носия в чест на Деня на независимостта на България

  • 21 септември 2022 10:59

  • 552
  • 1
Манекен Пис с кукерска носия в чест на Деня на независимостта на България
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Церемония по представянето на нов български костюм на Манекен Пис (символ на белгийската столица) ще се състои в понеделник, 26 септември, в 11:00 ч. местно време в кметството на Брюксел. Повод за събитието е Денят на българската независимост, информира БТА. 

Новият български костюм – традиционна кукерска носия, е изработен по проект на Анелия Антова, студент от катедра „Мода“ на Националната художествена академия, която победи в конкурса за изработване на авторски костюм за символа на Брюксел, организиран от Държавния културен институт към министъра на външните работи и Посолството на Република България в Брюксел.

Възкресено е най-старото ловно знаме у нас

Участниците в събитието ще могат да се запознаят лично с автора на костюма и с идеите, вдъхновили изработването му.

След церемонията в кметството, посетителите ще могат да се включат в шествието до Манекен Пис, който ще ги посрещне с новата си кукерска носия.

„Вярваме, че страшната кукерска маска на Манекен пис ще прогони злите духове и новият му костюм ще носи на жителите и гостите на белгийската столица здраве, късмет и благополучие“, споделят организаторите.

Церемонията ще се състои в Salle des Milices на Hôtel de ville de Bruxelles на адрес: 1 Grand Place, 1000 Bruxelles. Вход от лявата страна на главния вход на кметството.

Цветелина Кирилова
552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.21 | 11:15

1
То,зи празник трябва веднага да се отмени,когато станем поне малко независими ша си го пуснем пак.

Добави коментар

Водещи новини