Шефът на Европол: 10 000 евро на човек искат каналджиите за трафик от Ирак до Германия

  • 04 септември 2022 17:23

  • 1362
  • 3
Шефът на Европол: 10 000 евро на човек искат каналджиите за трафик от Ирак до Германия
© бТВ
Слушай новината Слушай новината

10 000 евро на човек искат каналджийте за трафик от Ирак до Германия. Това заяви в интервю за "120 минути" по бТВ директорът на Европол Катрин Де Бол. 

"ЕС все още се разглежда като място, в което животът е добър. Хората искат да дойдат тук и това няма да спре. Престъпници ще се възползват от тези желания на хората, които искат да избягат от дикаторските системи, пред които са поставени", смята тя.

С по-задълбочено сътрудничество с "Европол" ще борим нелегалната миграция

Де Бол изказа своите съболезнования към семействата и приятелите на двамата загиналли бургаски полицаи. "Това показа колко рискована е задачата на един полицай и какви рискове срещат всеки ден, когато трябва да се борят с престъпността. Именно тези канали на мигранти са задача на Европол и помагаме на държавите-членки. Незабавно подкрепихме българските власти в разследването. От 2016 г. започнахме с конкретен подход, насочен към каналите за мигранти", коментира тя. 

Гранични полицаи: Омар е увеличил скоростта преди да удари патрулката в Бургас

Директорът на Европол подчерта, че е много важно да има добра представа и виждане в целия ЕС откъде идват, къде трафикантите търсят мигранти, какви са пътищата и къде се органзиират. "Хората, които се занимават с това, имат много пари и не се интересуват от човешкия живот. Имаме много значителни подобни пътеки и пътища от Мароко към Испания, Западните Балкани и през Беларус. Видяхме, че този път е използван и от преди войната в Украйна. Иракски и сирийски бежанци биват прекарвани през Минск с крайна точка Германия. Повече от 10 000 евро на човек искат, за да прекарат човек от Ирак до Германия през Беларус. Властите се борят с тези мрежи. Организираните престъпни групи са много гъвкави. Когато видят, че се отварят нови пътища, винаги ще се опитат да намерят пропуските в системата", посочи тя.

Де Бол коментира и каналите за трафик на наркотици. "Виждаме, че преносът и внасянето на наркотици и кокаин в ЕС се увеличава ежегодно, не само в България, но и във всички държави-членки на ЕС. На равнище Европол започнахме големи акции, за да разбием криптираната комуникация на тези мрежи и добихме представа как са организирани. Не говорим за йерерхична система, вече са мрежи. Повечето лица дори не намираме в ЕС - ръководителите, защото не участват лично в трафика и разпределението. Те се скриват извън ЕС. 60% от престъпните организации, които знаем, използват корупцията. Използването на насилие се увеличава постоянно. Насилие, което преди виждахме в Южна Америка, сега се вижда и в ЕС. Контейнери се използват като места за измъчване. Това насилие се използва и вътрешно в самите групировки, за да се покаже кой е лидер и да се докаже, че си лоялен към лидера, за когото работиш", обясни тя. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1362 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Това е ясно

2022.09.04 | 17:38

1
Авее каналджиите искат 10 000 евро ама тия терористи които ги карат в Европа от къде намират да платят? Идват тука мързеливи и неработещи бежанци които може би са били крадци или убийци в Ирак и Афганистан защото 10хил.евро с работа няма как да са спестили. Тези хора само увеличават разходите ни и ние ги издържаме със социални помощи. На Европа ще и се еве мамата в най-скоро време!

2022.09.08 | 19:28

3
Началото на еваването на макята вече е дадено,скоро и граждански войни ще почнат,до де ни докараха новите еврогейски болшевики.
Хаахахха

2022.09.04 | 18:56

2
Това на снимката ли е шефа на европол хахаха целият евро съюз е еи така кочина

Добави коментар

Водещи новини