145 евродепутати с писмо до Вучич заради провеждането на Европрайд

  • 01 септември 2022 11:45

  • 1123
  • 7
145 евродепутати с писмо до Вучич заради провеждането на Европрайд
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Членове на Европейския парламент изпратиха до президента на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. и премиера Ана Бърнабич писмо, в което призовават властите да дадат възможност да се проведе планираният за септември Европрайд в Белград, тъй като това според тях е "мирен инструмент за политическо застъпничество и един от начините за кристализиране на универсалното право на свобода на изразяване и мирни събрания", съобщава вестник "Данас".

Както съобщава порталът European Western Balkans, писмото, инициирано от междупарламентарната група за правата на ЛГБТК+, е подписано от 145 членове на ЕП, включително шестима заместник председатели на Европейския парламент, петима ръководители на парламентарни групи, както и от председателя на Делегацията на ЕП за връзки със Сърбия, т.е. Комисията за стабилизиране и присъединяване към ЕС - Сърбия.

Членовете на ЕП смятат, че независимо от факта, че има заплахи за безопасността на участниците, "пълната забрана на парада не е правилното решение".

"За съжаление, ситуацията с контрапротести срещу ЛГБТК+, които често са насилствени, не е нова за прайда и следователно реакцията на полицията трябва да бъде бърза, ефективна и пропорционална. Ако има нужда, трябва да се наеме повече полиция, за да се гарантира ефективното провеждане на прайда и други събития", се посочва в писмото до властите в Сърбия.

ЕС: Съжаляваме, че Сърбия отменя Европрайд

Депутатите напомнят на Сърбия за нейните задължения в рамките на Съвета на Европа, които предполагат, че държавите членки трябва да гарантират прилагането на законите и да предприемат подходящи мерки за защита на участниците в мирни демонстрации в полза на правата на човека.

Сръбският президент Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. заяви миналата седмица, че Европрайд, планиран за 12-18 септември в Белград, няма да се състои. По-късно Вучич каза, че промяна на това решение няма да има, дори да го призоват президентите Байдън, Путин или Зеленски.

Лидерът на дясното движение Двери Бошко Обрадович заяви вчера, че парламентарната му група ще внесе законопроект за забрана на пропагандирането на хомосексуализма и видовете трансджендър сред малолетните лица, в който ще се предвижда и забрана на гей парадите за следващите сто години, съобщиха сръбските агенции.

Обрадович заяви пред журналисти в парламента, че е призовал МВР спешно да забрани провеждането на Европрайд, а организаторите на проявата да спазват решенията на съответните държавни органи.

В случай, че организаторите не се откажат, същия ден в Белград ще се състои "най-голямата народно литийно шествие с участието на над 100 000 семейни хора, които няма да позволят някой да обижда всичко сръбско, традиционно, семейно", обяви Обрадович.

Вучич отмени "Европрайд" в Белград

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1123 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2022.09.01 | 11:54

1
Браво на Вучич, истински политик

2022.10.19 | 15:12

7
Браво и на Боко - истински педал

2022.09.01 | 14:29

6
педал е на майка ти сина.

2022.09.01 | 12:44

3
Браво и на Боко - истински педал
Бат Гойко

2022.09.01 | 13:21

5
Ща е педер макя му йб@м фашистичку. Ни еден гьотверен да не смее от дома да излезне. Браво Вучич . Фала
Гост

2022.09.01 | 13:18

4
Удри куме
dom

2022.09.01 | 12:17

2
e to e iasno tve vsicki evro geiove shte sa protiv vucic no toi ne e pedal kato tiah i ne uvajava pederastiata.

Добави коментар

Водещи новини