Германците се презапасяват с брикети

  • 17 август 2022 21:26

  • 1224
  • 1
Германците се презапасяват с брикети
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Заради енергийната криза, Германия е завладяна от треска за въглища. Все повече домакинства се презапасяват с брикети, което превърна суровината в скъпа и дефицитна стока, съобщава БНТ.

Фирмата-собственик на склад за въглища в Берлин има едновековна история, но подобен наплив от клиенти не са виждали от десетилетия.

Газът в Германия ще стигне за по-малко от три месеца, ако Русия спре доставките, предупреди регулаторът

"Такъв наплив през лятото е нечуван – всеки иска въглища. Има недостиг на въглища не само в Берлин, но и в цяла Германия. Търсенето е огромно", каза Фритьоф Енгелке, доставчик на брикети.

Подобен интерес има и към другите складове за въглища в германската столица. В повечето вече работят на три смени. Ваканциите на персонала са зачеркнати. Поръчките не спират. А графикът за доставки е пълен до края на октомври.

"Имаме много нови клиенти, които досега не са идвали. Всеки, който освен газов котлон има и печка, вече иска въглища", каза Фритьоф Енгелке.

Преди войната в Украйна, около 5-6000 домакинства в Берлин, което е много малка част от почти 2-та милиона домакинства там, ползваха въглища за отопление.

За първи път от много години купувам въглища. Досега се отоплявах с газ и с печка на дърва. Но с постоянното поскъпване на газа искам да имам сигурност.

През последните месеци цената на въглищата скочи с около 30%. Но те все още са по-евтини от дървата за огрев.

Заради енергийната криза Германия увеличи производството на електроенергия от въглища.

Независимо от мярката, властите в Берлин уверяват, че няма да има ренесанс на изкопаемите горива, особено на въглищата, и че страната ще изпълни климатичната си програма до 2030-та година. Но с треската за въглища, която завладява крайните потребители, зелените цели на Германия изглеждат все по-отдалечени.

Мая Йорданова
1224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Майтапчи Йово

2022.08.17 | 23:43

1
С такива... зелени политици, нищо друго не им остава на дойтчовците, за съжаление:)))!

Добави коментар

Водещи новини