Газът в Германия ще стигне за по-малко от три месеца, ако Русия спре доставките, предупреди регулаторът

  • 17 август 2022 15:38

  • 562
  • 0
Газът в Германия ще стигне за по-малко от три месеца, ако Русия спре доставките, предупреди регулаторът
© getty images

Запълването на газохранилищата в Германия на 95 процента до ноември ще стигне само за около два месеца и половина за покриване на нуждите от отопление и търсенето в промишлеността и енергетиката, ако Русия спре напълно доставките си. Това предупреждава председателят на германския национален енергиен регулатор "Бундеснецагентур" (Bundesnetzagentur) Клаус Мюлер в интервю за Блумбърг.

В момента хранилищата са запълнени на 77 на сто, две седмици преди крайния срок.

Германия, която е силно зависима от руския газ, се надява да запълни газовите си резерви за зимата, след като Москва драстично намали подаването по ключовия газопровод "Северен поток-1". Това допълнително изостри най-тежката енергийна криза в Европа от десетилетия, която изглежда ще продължи и догодина.

Правителството призова за намаляване на потреблението и предупреди за въвеждане на ограничения, а тази седмица наложи такса върху потреблението на газ.

Според Мюлер запълването на газохранилищата на 95 процента до ноември изглежда трудно постижимо, тъй като някои от съоръженията изискват повече време. В най-добрия случай той очаква три четвърти от тях да изпълнят целта.

Германия вече предприема стъпки за облекчаване на кризата с доставките, включително със сключеното тази седмица споразумение за внос на втечнен природен газ през два нови терминала. Страната също така преразглежда идеята за продължаване на работата на оставащите действащи ядрени реактори след срока за задължителното им спиране тази година. Това може да намали употребата на газ с 3 процента през 2023 г., според Блумбърг.

"Газпром" може да намали до исторически минимум добива на газ, петролният също ще спадне

Регулаторът обмисля сега как да бъде даден приоритет за някои сектори, смятани за основни за икономиката. Очаква се през октомври да бъде готова дигитална платформа с предложения за различни възможни сценарии.

Промишлеността обаче не бива да очаква регулаторът да изготви определен ред, по който подаването за компаниите да бъде спирано при криза.

"Все още не знаем как ще се развие кризата. Не можем да дадем никакви уверения, че подаването за някои потребители може да бъде спряно преди други", изтъкна Мюлер. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
562 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини