ЕК не разреши допълнителният налог върху потреблението на газ в Германия да бъде освободен от ДДС

  • 16 август 2022 21:21

  • 1518
  • 0
ЕК не разреши допълнителният налог върху потреблението на газ в Германия да бъде освободен от ДДС
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Допълнителният налог, който германските домакинства и бизнеса ще плащат, за да ползват природен газ през зимата, не може да бъде освободен от ДДС, обяви днес Европейската комисия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Германският финансов министър Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия, която е известна с подкрепата си за бизнеса, поиска от ЕК да бъде допуснато изключение от правилата на ЕС за данъчно облагане и да на бъде налаган ДДС върху допълнителният налог, за да не бъде допуснато още по-голямо повишение на цените за потребителите.

"Не съществува възможност, която да позволи избягването на ДДС върху подобно плащане", обяви обаче говорител на ЕК. 

Правителството на Германия иска бързо да започне разговори с ЕК за намиране на решение, с което германските потребители да бъдат освободени от ДДС в този случай, заяви тази вечер германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Шолц изрази увереност, че ЕС ще прояви солидарност в газовата криза

Германия обяви налог от 2,4 цента за киловатчас синьо гориво от октомври, за да подпомогне вносителите, които се сблъскват с извънредни разходи заради съкратените доставки на руски газ. Очаква се това да натовари бюджета на едно средностатистическо домакинство с близо 500 евро на година. Налагането на ДДС в размер на 19 процента върху тази такса ще означава оскъпяване на газа с 0,46 цента за киловатчас, което ще доведе до повишение на сметките на домакинствата средно с по още 76 евро на година.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1518 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини