Стана ясно с колко Германия трябва да намали потреблението на газ

  • 14 август 2022 10:12

  • 1458
  • 14
Стана ясно с колко Германия трябва да намали потреблението на газ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германия трябва да намали потреблението на газ с една пета, за да избегне парализиращ недостиг на газ тази зима, заяви ръководителят на Федералната мрежова агенция (BNA) Клаус Мюлер, докато предприятията и домакинствата в страната се подготвят за най-голямата енергийна криза в Европа от едно поколение насам, съобщава "Файненшъл таймс".

Клаус Мюлер ще отговаря за въвеждане на нормиране на доставките на газ, ако най-голямата икономика в Европа претърпи енергийна криза през зимата: "Ако не успеем да постигнем нашата цел от спестяване на 20% от синьото гориво, тогава ще има сериозен риск да нямаме достатъчно газ', посочи той пред финансово издание.

Шефът на BNA също така каза, че Германия също ще се нуждае от допълнителни газови доставки от други източници в размер на около 10 гигавата, за да компенсира липсващите количества от Русия, като тези алтернативни доставки ще бъдат предимно втечнен природен газ от страни като САЩ. Това представлява около 9 процента от текущото потребление на газ в страната. Той каза още, че Германия ще трябва да разчита на внос на газ и от други европейски страни.

Мюлер предупреди, че дългосрочната цена на прекратяването на зависимостта на Германия от Русия ще бъде "много висока цена на газа", която може да има големи последици за бизнеса. "Част от производството може да се изтегли от Германия, защото газът стана твърде скъп", отбеляза той.

Германия се страхува от задаваща се криза с горивата, откакто руският газов гигант "Газпром" спря доставките през газопровода "Северен поток 1" в средата на юни, позовавайки се на технически проблеми. Основният тръбопровод за доставка на руски газ за Европа работи към момента с едва 20 процента от капацитета си.

Спадът в доставките повиши цените на газа, като европейските цени на синьото гориво, според газовите фючърси на нидерландския хъб TTF, се повишиха рязко от около 66 евро за мегаватчас (MWh) в началото на годината до над 200 евро. Това допълнително затруднява опитите на Германия на на цяла Европа да се напълнят газовите хранилища поне до 80% преди началото на зимата, когато търсенето по принцип нараства.

Германия обвини Русия в използване на енергийния си износ като "оръжие" като част от ответната реакция срещу западните санкции, наложени заради войната на руския президент Владимир Путин в Украйна.

През настоящия уикенда германското министерство на икономиката нареди на всички компании и местни власти да намалят минималната стайна температура в работните си помещения до 19 градуса по Целзий през зимата.

Берлин вече достигна втория етап от триетапния национален газов план за извънредни ситуации. Ако се стигне до последния - трети етап, който ще доведе до нормиране на газа за промишлени клиенти (режим при подаването на газ), BNA ще трябва да реши кои компании вече не могат да бъдат напълно снабдявани със синьото гориво.

Клаус Мюлер призна, че отговорността за решение, което ще засегне хиляди фирми, ще взема жертви. Той допълни, че Федералната мрежова агенция върши "много разузнавателна работа“, за да установи кои компании трябва да бъдат приоритетни при евентуално въвеждане на ограничения при предоставянето на газ.

"Трябва да се опитате да разберете какъв ефект ще има спирането на газа за определени компании върху веригите на доставки на критични продукти, какви ще бъдат последствията за работните места, за производството, за веригите за създаване на стойност“, каза той пред "Файненшъл таймс".

"Ако вземете предвид неща като опаковане и логистика, това са компании, които произвеждат контейнери за критични стоки като лекарства и храна, като и те могат да се считат за "системно значими", отбеляза Мюлер. Същото важи и за стъкларската и керамичната промишленост, каза още той.

Ключът към готовността на Германия тази зима е количеството газ, което тя може да нагнети в газовите хранилища. Операторите на газовите резервоари са задължени по закон да повишат нивата до 75% към 1 септември, до 85% към 1 октомври и до 95% към 1 ноември. Мюлер каза, че първата цел е постижима - нивата в момента са 74,4 процента - но други две заложени цели са "много по-амбициозни".

"Реден", най-голямото газово хранилище в Германия, което е собственост на "Газпром", все още е запълнено само на 52,3 процента. "С "Реден" все още имаме да извървим дълъг път, за да го запълним", каза Мюлер.

Той предупреди, че дори ако всички газохранилища са напълнени, те ще имат достатъчно газ само за около два месеца и половина, ако Русия спре изцяло доставките - и само при условие, че предстояща зима не е е необичайно.

"Имаме нужда от достатъчно синьо гориво поне за две зими, а не само за една. И не е добър вариант да се изпразнят газовите хранилища за сметка на следващата година", посочи Мюлер.

Германия желае да се откаже изцяло от руския природен газ до лятото на 2024 г. и министри от немското правителство обиколиха света, за да осигурят доставките на втечнен природен газ (LNG).

Страната е наела няколко специализирани кораба, известни като плаващи единици за регазификация за съхранение (FSRU), които могат да превърнат LNG обратно в газ и да го захранват в германската тръбопроводна мрежа. Два ще влязат в експлоатация в началото на 2023 г. Германия също така изгражда и три постоянни LNG терминала.

И все пак експертите предупреждават, че намирането на достатъчно LNG ще представлява предизвикателство. Според Международната агенция по енергетика добавянето на капацитет за износ на LNG ще се забави през следващите три години, следствие от намаляващите инвестиции от средата на 2010 г. насам и забавянето на строителството.

Клаус Мюлер каза още, че целта за прекратяване на целия внос на енергия от Русия през 2024 г. зависи от "много неизвестни", но все пак е "осъществима" при условие, че Германия има шест работещи FSRU, че получи допълнителен газ от своите съседи и намали индустриалното потребление.

Ако се стигне до извънредна ситуация с газа през зимата, правителството на Германия изясни, че домакинства ще бъдат защитени от прекъсване на доставките. Но Мюлер предупреди, че те "нямат право да консумират огромни количества газ".

Той обаче призна, че немските власти нямат начин да накарат домашните потребители да използват по-малко от синьото гориво. "Но мисля, че хората ще направят това, което направиха по време на пандемията: ще се придържат към правилата, дори когато никой всъщност не ги налага“, каза той.

Калина Христова
1458 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Léa20

2022.08.28 | 12:18

14
Здравейте, Вашите проекти са блокирани поради дефицит на финансиране, така че не е нужно да се притеснявате повече. Давам надеждни заеми между €10 000 и €3 000 000 с лихвен процент от 2% годишно. Така че, ако искате надежден, безрисков и сигурен дългосрочен или краткосрочен кредит за отключване и проследяване на вашите проекти. Моля, свържете се с мен на следните имейл адреси: Имейл: chanpaoleajacquelinemartine@gmail.com

2022.08.14 | 12:46

13
Русия била ползвала газа като оръжие ! ДОБРО УТРО , шваби ! Вие налагайте хиляди санкции , давайте оръжие на Зеленски , крадете 330 милиарда руски пари и какво чакате ?! Радвайте се , че не са забили още руското знаме в Берлин и че още сте живи !
Еми...

2022.08.14 | 10:18

1
Самонахлузването от германците на газовия хомот на руската диктатура им излезе през носа. Ще се научат втори път да не правят тая грешка. За рашистан обаче последиците от загубата на европейския пазар ще са пагубни - те нямат друг.

2022.08.14 | 12:19

12
Хахаха, това е голям виц,цел свят търси г,а,з обаче бляда нямал пазари, готин виц.
това

2022.08.14 | 12:12

11
краварско джендеро-либерастко копилдаче много добре знае тези неща, ама нпо-то цака кинти и троли ли троли...
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.08.14 | 11:46

7
И ВСЕКИ СЕ ОГРАМОТИ. НЕ ПУТИН СПРЯ ГАЗТА. АМЕРИКАНСКИТЕ КУPBИ ЗАБРАНИХА СЕВЕРЕН ПОТОК 2, А ПОСЛЕ НАКАРАХА КАНАДСКИТЕ КУPBИ ДА ЗАДЪРЖАТ КОМПРЕСОРИТЕ НА СЕВЕРЕН ПОТОК 1.
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.08.14 | 11:43

6
ЧЕЛ ЛИ СИ ИЛФ И ПЕТРОВ? ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА НАПИСАЛИ, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК Е ТЪП, ТО Е ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ.
ШИБАМ КАНАДСКИ ПЕДАЛИ

2022.08.14 | 11:43

5
ЧОВЕК ЛИ СИ ИЛФ И ПЕТРОВ? ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБ ДА НАПИСАЛИ, ЧЕ КОГАТО ЧОВЕК Е ТЪП, ТО Е ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ.
nino

2022.08.14 | 12:05

10
neka evrogeiovete ot germania da prodaljavat da vaorajavat ukraina i da cakat evtin gaz ot rusia
СМЪРТ НА

2022.08.14 | 11:58

9
НЕМСКИТЕ ГО ВЕДА!
90 МИЛИОНА ГО ВЕДА!

2022.08.14 | 11:57

8
ИМАТ ПРАВО ДА ПОЛЗВАТ, САМО КОЛКОТО 5 !
Зелен

2022.08.14 | 11:25

4
Нищетата на ЕС е дългосрочно подготвяна, германия ще бъде докарана до нивото на испания и италия. Следва франция, което с микрон няма да е трудно.

2022.08.14 | 10:57

3
Нямат друг път. Китай, Индия, останалите азиатски държави, Турция, африкански държави. Муха ги е ухапала с европейския пазар. Като сложиш и ядреното гориво което изнасят и на което се крапи енергетиката на САЩ, торове, ценни метали, дреме им за европейския пазар. Така или иначе Европа, колкото и да върти зад. ника пак ще опре до руската газ.
Иванко

2022.08.14 | 10:26

2
ЕмилиО, нещо говориш наизуст! Газта, която Европа отказа се пренасочва към Азия.

Добави коментар

Водещи новини