Гръцкият премиер: Не знаех за подслушването на опозиционния политик

  • 08 август 2022 19:20

  • 794
  • 0
Гръцкият премиер: Не знаех за подслушването на опозиционния политик
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият министър-председател Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. заяви днес в телевизионно обръщение към нацията, че не е знаел, че лидерът на опозиционната социалистическа партия ПАСОК е бил подслушван от гръцката разузнавателна служба през 2021 г. Мицотакис подчерта, че ако е знаел за подслушването, никога не би го допуснал, съобщи в. „Катимерини“.

Въпреки че всичко е било направено законно, Националната разузнавателна служба (EYP) е подценила политическото измерение на това конкретно действие. То е било формално адекватно, но политически неприемливо, заяви Мицотакис. По думите му този случай е подкопал доверието на гражданите към националното разузнаване.

Ройтерс посочва, че с телевизионното си обръщение днес Мицотакис се опитва да се дистанцира от разрастващия се политически скандал, наречен от опозиционните партии „личен Уотъргейт“ за министър-председателя. Опозиционните партии настояват за задълбочено разследване на скандала, избухнал миналата седмица.

Мицотакис каза, че е разбрал за подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис едва "преди няколко дни" и обяви мерки за затягане на контрола върху на дейността на разузнавателната служба и за увеличаване на прозрачността на нейните практики.

"Наблюдението може и да е било в съответствие с буквата на закона, но е било неправилно. Не съм знаел за това, а ако знаех, никога не бих го допуснал", каза гръцкият министър-председател, цитиран от „Катимерини“.

Асошиейтед прес напомня, че Националната разузнавателна служба отговаря директно пред кабинета на министър-председателя - промяна, която Мицотакис сам въведе след спечелването на изборите през 2019 г.

Днес гръцкият министър-председател каза, че мобилните телефони на Никос Андрулакис са били поставени под „законно наблюдение“ през 2021 г. в продължение на три месеца. Подслушването било спряно „автоматично“ няколко дни след като Андрулакис е спечелил надпреварата за лидерския пост в ПАСОК. Гръцкият премиер обаче не уточни защо опозиционният политик е бил подслушван.

На 26 юли Никос Андрулакис, който е евродепутат от 2014 г., подаде жалба до прокурорите във Върховния съд на Гърция, в която заяви, че е имало опит за подслушване на мобилния му телефон с шпионски софтуер, наречен Предейтър (Predator). Опозиционният политик заяви, че е разбрал за опита за подслушване, след като е бил информиран от службата за киберсигурност на Европейския парламент няколко дни по-рано.

„Никога не съм очаквал, че гръцкото правителство ще ме постави под наблюдение с най-мрачни практики", заяви Андрулакис, след като шефът на разузнаването Панайотис Кондолеон и генералният секретар на кабинета на Мицотакис – Григорис Димитриадис, подадоха оставки.

Шефът на гръцкото разузнаване подаде оставка

Никос Андрулакис е бил подслушван по време на изборите за председател на ПАСОК, на които той бе сочен за фаворит. В средата на следващата година в Гърция предстоят парламентарни избори, в които ПАСОК може да се окаже ключов играч, ако нито една партия не спечели достатъчно гласове, за да не се нуждае от коалиционен партньор, както показват социологическите анкети, отбелязва Асошиейтед прес. ПАСОК, която е третата по големина политическа партия в Гърция, беше в продължение на десетилетия основният политически съперник на партията на Мицотакис Нова демокрация.

Панос Скурлетис от най-голямата опозиционна партия СИРИЗА припомни, че Ричард Никсън е подал оставка като президент на САЩ точно преди 48 години заради подобен скандал, допълва АП. Скурлетис посочи, че СИРИЗА очаква Мицотакис да постъпи по същия начин – да се извини и да подаде оставка.

Отговорността за подслушването в никакъв случай не се изчерпва с г-н Димитриадис и г-н Кондолеон, заяви Скурлетис пред частната телевизия Open TV, предаде БТА.

Мицотакис не спомена днес случая с гръцкия финансов журналист Танасис Кукакис, който през април съобщи, че е бил уведомен от групата за дигитални права „Ситизън лаб“ (Citizen Lab), че телефонът му е бил обект на наблюдение чрез софтуера Predator от юли до септември 2021 г. Комитетът за защита на журналистите беше призовал за бърза и задълбочена проверка, за да се установи кой е организирал това наблюдение и да му се потърси отговорност.

Гръцката разузнавателна служба призна, че е шпионирала журналист

Мицотакис заяви днес, че правителството ще предложи промени в начина на работа на Националната разузнавателна служба, включително повишаване на отчетността и парламентарния контрол, както и вътрешни промени за засилване на прозрачността, обучението на персонала и вътрешния контрол.

Последвайте канала на

Novini.bg
794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини