Гръцката разузнавателна служба призна, че е шпионирала журналист

  • 03 август 2022 19:04

  • 395
  • 0
Гръцката разузнавателна служба призна, че е шпионирала журналист
© Getty (архив)

Ръководителят на гръцката разузнавателна служба е казал пред парламентарна комисия, че неговата агенция е шпионирала журналист, заявиха двама източници, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Изслушването при закрити врата миналата седмица беше свикано, след като лидерът на опозиционната социалистическа партия ПАСОК подаде жалба в прокуратурата във връзка с опит за следене на мобилния му телефон чрез шпионски софтуер.

Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис подаде жалбата на фона на растящи опасения сред представителите на Европейския съюз във връзка с търговията и употребата на шпионски софтуер.

По време на изслушването на 29 юли Панайотис Контолеон, ръководител на гръцката разузнавателна служба, е казал на парламентарните институции и комисията по прозрачност, че неговата служба е шпионирала Танасис Кукакис, финансов журналист, работещ за СиЕнЕн-Гърция, заявиха двама депутати, присъствали на изслушването.

"Той призна подслушването, абсолютно", посочи единият от тях.

Правителственият говорител Янис Иконому заяви, че гръцките власти не използват шпионския софтуер, който се предполага, че е използван срещу Кукакис, и нямат бизнес отношения с компаниите, които го продават.

Мадрид подслушвал каталунски и баски политици с шпионския софтуер Пегас?

"Правителството няма нищо за криене и призова правосъдната система да разследва случая внимателно", посочи той.

През април гръцки прокурор започна разследване на твърденията на Кукакис, че смартфонът му е заразен с шпионски софтуер.

Миналата година, когато твърдението беше съобщено от гръцките медии, лявата партия СИРИЗА, най-голямата опозиционна сили, поиска парламентарната комисия да се заеме с този въпрос, но искането му беше отхвърлено от председателя на комисията.

След като Андрулакис подаде жалбата си в прокуратурата обаче в края на юли, искане на СИРИЗА и ПАСОК за свикване на комисията беше прието и последва изслушване.

По време на изслушването ръководителят на разузнавателната служба Контолеон е посочил, че службата работи не само на базата на собствените си информации, но понякога и на базата на сигнали или молби от чужди разузнавателни служби, посочиха източниците.

Журналистът Кукакис, чиято работа включва разследващи материали за финансови престъпления, казва, че не разбира защо е шпиониран. "Изненадан съм, че сферите, които отразявам като репортер - икономическата политика и банковата система - може да са заплаха за националната сигурност", каза той.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
395 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини