ЖП стачка блокира Великобритания

  • 27 юли 2022 13:26

  • 587
  • 0
ЖП стачка блокира Великобритания
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Около 40 000 британски железничари протестират за заплатите и работните си места само месец след най-голямата стачка от 30 години и в разгара на кризата с покупателната способност във Великобритания, предаде Франс прес. 

След като историческата тридневна стачка в края на юни не се увенча с успех, Синдикатът на транспортните работници (RMT) призова за 24-часова стачка, надявайки се да постигне повишение на заплатите на фона на стремително растящата инфлация в страната. Тя може да надхвърли 11 на сто до края на годината.

С тази гореща тема ще трябва да се заеме наследникът на премиера Борис Джонсън, който подаде оставка на 7 юли след серия от скандали и лъжи. За поста му се спрягат имената на шефката на дипломацията Елизабет Тръс и на бившия министър ма финансите Риши Сунак.

Заради стачката днес във Великобритания ще се движи само един на всеки пет влака по половината от жп мрежата, а в някои зони изобщо няма да има услуги през целия ден.

Стачката засяга и движението на влаковете "Евростар" (Eurostar) под Ламанша, при които има отменени курсове и промяна на разписанието.

Освен днешните протестни действия Синдикатът на транспортните работници и Асоциацията на занимаващите се с проектно-проучвателни работи в бранша (TSA) ще проведат координирани стачни действия на 18 и 20 август. Профсъюзът на транспортните работници обяви стачка в лондонското метро и на 19 август.

Главният секретар на синдиката Мик Линч каза, че членовете му са по-решени от всякога да получат увеличение на заплатите, безопасност на работното място и добри условия на работа.

Хаосът в железопътния транспорт на Великобритания продължава

Той потвърди, че операторът на британската железопътна компания "Нетуърк рейл" (Network Rail) не е направил никакво подобрение спрямо предходното си предложение за заплатите.

Министърът на транспорта Грант Шапс обвини профсъюзите, че с все по-големия брой стачки и заплахи за такива ощетяват хиляди потребители.

Трябва да направим повече, за да попречим на "войнствените" крайно леви синдикати да нарушат ежедневието на обикновените хора, заяви днес министърът пред "Скай нюз".

Има риск стачката да усложни придвижването на феновете, които искат да присъстват на полуфинала на Европейското първенство по футбол за жени между Франция и Германия тази вечер в северозападен Лондон.

Виолета Симеонова
587 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини