Великобритания за пръв път издаде предупреждение за червен код заради екстремни горещини

  • 15 юли 2022 21:05

  • 5047
  • 2
Великобритания за пръв път издаде предупреждение за червен код заради екстремни горещини
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Британската метеорологична служба издаде първото в историята си предупреждение "червен код" за екстремни горещини, като заяви, че очакваните рекордни температури в началото на следващата седмица ще изложат дори здрави хора на риск от сериозни болести и смърт, предаде АП.

Предупреждението се отнася за понеделник и вторник, когато термометрите на Острова за първи път може да покажат 40 градуса по Целзий. Най-високата температура, измерена някога във Великобритания, е 38,7 градуса - рекорд, датиращ от 2019 г.

"Надявахме се, че няма да стигнем до тази ситуация, но за първи път в историята прогнозираме по-високи температури от 40 градуса по Целзий във Великобритания", каза Никос Кристидис от националната метеорологична служба. "В проведено наскоро проучване установихме, че вероятността от изключително горещи дни във Великобритания се увеличава и ще продължи да нараства през този век, като се очаква най-високите температури да бъдат измерени в югоизточната част на Англия", добави той.

Безпрецедентна жега на Пиренейският полуостров

Британската Агенция за здравна сигурност повиши равнището на тревога до най-високото ниво, предупреждавайки за "национална извънредна ситуация". "При това положение болести и смърт може да настъпят и сред здравите хора, а не само сред високорисковите групи", предупреди тя.

Училища във Великобритания обмислят възможността да останат затворени в понеделник и вторник, съобщи ДПА.

Алън Роу, главен учител в гимназия, каза, че усещането в класните стаи става много некомфортно, когато температурите достигнат около 25 градуса, а през първите два дни на следващата седмица се очаква термометрите да покажат до 40 градуса.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
5047 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.16 | 10:20

2
КРАЙНО ВРЕМЕ Е РУСИЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДОСТАВКА НА ''ОТБРАНИТЕЛНО ОРЪЖИЕ'' ЗА ИРА, ЕТА, ШОТЛАНДИЯ, ИНДИАНЦИТЕ В АМЕРИКА И ВСИЧКИ КОИТО ИСКАТ ДА СЕ ОТЪРВАТ ОТ АНГЛОСАКСОНСКИТЕ КРАВОЛОЦИ!

2022.07.16 | 06:34

1
В Южна Гърция при 40 градуса лятото се завиват нощем...ххахаха

Добави коментар

Водещи новини