Безпрецедентна жега на Пиренейският полуостров

  • 05 юли 2022 20:20

  • 939
  • 1
Безпрецедентна жега на Пиренейският полуостров
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Райони от Испания и Португалия не са били толкова сухи от хиляда години, като Азорският антициклон се трансформира под въздействието на климатичните промени, установи научно изследване, цитирано от БТА.

Учените предупреждават, че последиците за лозята и маслиновите насаждения ще са тежки.

Азорските антициклони съответстват на атмосферен район с по-високо налягане, отколкото в околните зони на същата надморска височина близо до Азорския архипелаг. Те имат важна роля върху времето и дългосрочните климатични тенденции в Западна Европа.  

Червен код за жеги в 22 града в Италия

В изследването си, резултатите от което са публикувани в сп. "Нейчър джиосайънс", специалистите показват, че тази система на високо атмосферно налягане "се е променила драматично през последното столетие, и че тези промени са безпрецедентни за климата на Северния Атлантически океан от 1000 години." 

Учените са  изследвали промените в атмосферното налягане в района от 1200 години и са установили, че системата на високо налягане е обхванала по-голяма площ от около 200 години, което приблизително съответства на Индустриалната революция.

През лятото Азорският антициклон изпраща топъл и сух въздух към Португалия, Испания и други западноевропейски страни като Франция. През зимата обаче той може да бъде синоним на влага и дъжд. Авторите отбелязват, че тези зимни валежи са "жизненоважни" за екологичното и икономическото здраве на Пиренейския полуостров.

Азорската системата за високо налягане ще стане още по-силна през 21-ви век заради изменението на климата. 

Мая Йорданова
939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.05 | 22:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини