Тероризмът остава реална опасност за Европейския съюз

  • 13 юли 2022 15:51

  • 333
  • 2
Тероризмът остава реална опасност за Европейския съюз
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Броят на терористичните атаки е намалял, но тероризмът остава реална опасност за Европейския съюз, главно поради войната в Украйна и ръста на пропагандата по време на пандемията, обяви днес Европол, съобщи Франс прес, цитирани от Дарик.

Общият брой на атаките, които са били осъществени, осуетени или са претърпели неуспех през 2021 г. (15) е значително по-малък в сравнение с предходната година (57), основно заради сериозен спад на нападенията, свързани с ляв тероризъм, посочи в годишен доклад Европол. Руската инвазия в Украйна обаче, както и влиянието на пандемията от COVID-19, представляват заплаха за сигурността през идните години, признава базираната в Хага агенция.

Радикална промяна на френското правителство за задържаните джихадисти в Сирия

"Заключенията от доклада потвърждават, че тероризмът все още представлява реална и актуална опасност за ЕС", посочи изпълнителната директорка Катрин де Бол в изявление.

"В епоха на геополитически сътресения, ЕС трябва повече от всякога да продължи с антитерористичните си действия", добави тя. 

"Не трябва да има никакво съмнение, че геополитическите промени и последствията от агресивната война на Русия срещу Украйна ще имат дългосрочно влияние върху сигурността на Европейския съюз", допълва де Бол, цитирана в доклада.

Тя отбелязва също така, че войната е успяла да привлече много радикализирани хора в страните членки, които се присъединяват към една от двете страни. Нещо повече, конфликтът благоприятства отприщването на яростни реакции и екстремистка мобилизация, особено в интернет.
Не трябва да се забравят поуките от миналото по отношение чуждите бойци, които са участвали в боеве в Близкия изток, заяви Катрин де Бол.
 

В допълнение, пандемията от COVID-19 направи младите и подрастващите особено уязвими на радикализация заради социалната изолация и времето, прекарано онлайн, потвърждава Европол.

Росица Валентинова
333 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.13 | 19:35

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.07.13 | 20:17

2
Паула, ти вече 2 години си на 24 години, не разбра ли, че ставаш за смях?

Добави коментар

Водещи новини